Mezi Čaputovou a Šefčovičem je rozdíl třídy, říká politolog Mesežnikov

Grigorij Mesežnikov

Grigorij Mesežnikov Zdroj: Profimedia

Zuzana Čaputová
Maroš Šefčovič
3
Fotogalerie

Politolog Grigorij Mesežnikov očekává, že do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku postoupí Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. Větší šanci na vítězství v něm pak dává právničce, která by se mohla stát první slovenskou prezidentkou.

Čekal jste, že zrovna Zuzana Čaputová bude mít před prvním kolem tak silnou podporu?

Z demokratických kandidátů se rozhodovalo mezi Zuzanou Čaputovou a Robertem Mistríkem. Aby bylo jasno, Maroše Šefčoviče za nedemokratického kandidáta nepovažuji, ale kandiduje s podporou strany, která demokracii na Slovensku neposiluje. Každopádně bylo jasné, že pokud jeden z dvojice Čaputová–Mistrík odstoupí, vyjádří podporu tomu druhému. Oslovují podobnou skupinu voličů, takže je logické, že po odstoupení Mistríka podpora Čaputové rapidně vzrostla.

Do voleb zbývají necelé dva týdny. Může se stát ještě něco, co výsledek výrazně ovlivní?

V tomto období se může odehrát hodně věcí, ale my už nezjistíme, jak se odrazí na podpoře voličů. Máme totiž špatné právo o průzkumech veřejného mínění, které nemůžeme v posledních dvou týdnech před volbami zveřejňovat. Do rozhodování voličů tedy od soboty už tolik nezasahují průzkumy, ale spíše veřejná vystoupení kandidátů a jejich úspěšnost v debatách. Důležitá bude i role sociálních sítí. Celá radikální nacionálně-konspirační scéna na nich začne o Čaputové rozšiřovat různé lži a dezinformace.

Může to Čaputovou nějak vážně poškodit?

Nemyslím si. Na lidi, kteří ji budou podporovat, podobné dezinformace nepůsobí. V tom prostředí, které na zmanipulované informace reaguje, je podpora především pro její soupeře. Zajímavé je, že se do té poškozující kampaně zapojili i někteří podporovatelé Maroše Ševčoviče, kteří se snaží Čaputovou zdiskreditovat na kulturně-etických otázkách, což je například adopce dětí homosexuálními páry, kterou Čaputová podporuje. Je zvláštní, že zrovna sociálnědemokratická strana brojí proti těmto věcem.

Jaký volební potenciál má Maroš Šefčovič?

Je otázka, zda Šefčovič dokáže oslovit pravicově-radikální voliče, pro které je příliš proevropský. Spojením s vládní stranou Smer je přece jen části těchto voličů bližší než Čaputová. Je navíc otázka, zda tito voliči vůbec přijdou ke druhému kolu voleb.

Je pro Šefčoviče spojení s vládním Smerem výhodné? 

Těžko říct. Ono mu samozřejmě pomohlo v tom, že je teď silný kandidát a dostane se do druhého kola. Na to mu podpora té strany stačí. Co se týká získání dalších voličů, zůstávají tam dva problémy. On by musel nějak získat nacionalistické voliče, protože podporovatele Čaputové na svou stranu nezíská. Druhý problém je toxický charakter spojení se Smerem. Ten mu právě neumožní oslovit středové demokraty bez jasného ideového zakotvení. Smer je pro tyto lidi jako strana neakceptovatelný.

Ševčovič se nevyjadřoval k některým otázkám, na kterých těmto voličům záleží. Nevyjádřil se například ke jmenování Fica do čela ústavního soudu. To je dost vážná věc a Ševčovič o ní právě kvůli spojení s vládní stranou nemluvil. Tomu, že v dalším kole získá dalších třicet procent hlasů při aktuálním rozložení politických sil nevěřím. Kdyby tam nebyla Zuzana Čaputová, tak by samozřejmě Maroš Šefčovič vyhrál velmi lehce, ale mezi těmi dvěma je rozdíl třídy ve prospěch Čaputové.

Levicová liberálka Zuzana Čaputová: Favoritka slovenských prezidentských voleb ještě nemá vyhráno. Více zde >>>