Mezinárodní pomoc dorazila do vzdálených oblastí Nepálu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Obyvatelé Nepálu stále bojují s následky nebývale silného zemětřesení, k němuž došlo o víkendu. Mezinárodní pomoc už se včera probojovala i do odlehlých oblastí kolem epicentra, přesto však mnoho lidí trpí nedostatkem jídla a vody. Mnozí přišli o střechu nad hlavou nebo domov opouštějí v obavách z dalších otřesů.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně má na svědomí více než pět tisíc mrtvých. Podle údajů OSN je katastrofou postiženo zhruba osm milionů Nepálců, tedy více než třetina obyvatel země. Záchranné čety se pokoušejí v troskách budov najít ty, kteří přežili.

Úřady nejsou ani zdaleka schopny na situaci odpovídajícím způsobem reagovat a v hlavním městě Káthmándú mezi lidmi roste frustrace a hněv. Většinou za sebou mají pátou noc strávenou pod širým nebem, mnozí se uchýlili do provizorních stanových táborů. Vláda poskytla lidem v Káthmándú bezplatnou dopravu, k humanitárním účelům slouží i školní autobusy.

Úřady už vědí o všech Češích
Všichni Češi na území postiženém zemětřesením v Nepálu jsou v pořádku. Českým úřadům se podařilo spojit i s poslední Češkou, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Letadlo s českými zdravotníky a záchranáři mělo v Káthmándú přistát zhruba o půlnoci SELČ. Na vyložení nákladu měl stroj dvě hodiny. „Je tam připraveno 54 českých občanů a 48 občanů zemí Evropské unie, kteří nastoupí v časové mezeře, která bude k dispozici,“ řekl včera šéf české diplomacie. Už v průběhu noci se měl letoun vracet do Česka.

Mnoho dalších ale hlavní město opouští. Na hlavním autobusovém nádraží čekají tisíce lidí. „Máme strach z epidemie, kvůli všem těm mrtvým tělům,“ svěřil se BBC jeden z čekajících. „Pro jistotu na nějakou dobu odjedu z města.“ Jiní se chtějí dostat do vzdálených oblastí, aby zjistili, jak jsou na tom jejich příbuzní. Nedočkavce pokoušející se vyšplhat na už tak přeplněné střechy autobusů musela krotit policie.

Turisté, kterých je v této roční době v Nepálu vždy mnoho tisíc, stojí v dlouhých frontách na letišti ve snaze koupit letenku na co možná nejbližší termín. Přestože úřady zvýšily počet letů, na evropské poměry malé letiště dokáže vyhovět denně jen malé části z nich. Situaci zaměstnancům ztěžuje i množství mimořádných letů se zahraniční pomocí.

Humanitární pracovnice Bella Messengerová informovala z oblasti Gorkha západně od Káthmándú, že na místo dorazily nákladní vozy z Číny. „Jsou ale místa, kam se nedá dostat jinak než vrtulníky,“ dodala. Některé vesnice jsou i tak dostupné až po dvou hodinách chůze. Podle svědků se obyvatelé zničených vesnic sbíhají k helikoptérám a úpěnlivě žádají, aby směli odletět.