Milán, Neapol či Paříž. Velká města zakazují silvestrovskou pyrotechniku

Milánský dóm

Milánský dóm Zdroj: ctk

Milánské úřady zakázaly na Silvestra v celém městě odpalování zábavní pyrotechniky. Před milánským dómem se nesmí pít ze skleněných láhví a sklenic, informovala agentura DPA. Podle agentury APA zákaz odpalování pyrotechniky vyhlásila i další velká italská města včetně Neapole.

Starosta Milána Giuliano Pisapia oznámil, že v severoitalském velkoměstě letos na Silvestra a na Nový rok nesmí být odpalovány ohňostroje nebo petardy. Zdůvodnil to tím, že před hlukem mají být uchráněni starší lidé, malé děti i domácí zvířata.

Tradiční novoroční koncert se navíc před milánským dómem a v oblíbené nákupní galerii Viktora Emanuela musí obejít bez nápojů ve skle. V minulých letech byly při silvestrovských oslavách v Itálii vždy zraněny stovky lidí. Za nedodržení zákazu odpalování pyrotechniky hrozí pokuta ve výši až 500 eur (téměř 13.900 korun).

V Paříži už od začátku tisíciletí

Podobná opatření už několik let platí například v Paříži, v jejímž centru se kvůli silvestrovským oslavám shromažďuje vždy několik set tisíc lidí, a to zejména na třídě Champs-Elysées a v okolí Eiffelovy věže. O půlnoci se tam ale k opakovanému překvapení velké části zahraničních turistů neozývají dělbuchy a nevylétají do vzduchu rachejtle. Pařížská prefektura zavedla ve francouzské metropoli po roce 2000 v poslední den v roce zákaz volného používání zábavní pyrotechniky. Oficiálně tak učinila na rozdíl od mnoha evropských zemí ve snaze zabránit zbytečným úrazům.

Cílem je ale také omezit na minimum podpalování aut na chudinských předměstích, což se stalo jednou z oblíbených kratochvílí nezaměstnané mládeže. Žhářským útokům má zabraňovat také zákaz (zpravidla od 30. prosince do 2. ledna) prodeje benzinu a nafty do kanystrů.