Ministr Kaliňák: Řecko už v schengenském prostoru fakticky není

Milan Chovanec a Robert Kaliňák

Milan Chovanec a Robert Kaliňák Zdroj: CTK

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že Řecko - vzhledem ke svému přístupu k migrační krizi - už fakticky není zemí schengenského prostoru volného pohybu. Ministr to uvedl před neformálním jednání s kolegy ze zemí evropské osmadvacítky v Amsterodamu. Kaliňák si to myslí i přesto, že mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová v Bruselu ujišťovala, že v unii není žádný plán Řecko odněkud vylučovat.

„Nikdy jsme nemluvili o pozastavení členství nebo vyloučení člena (schengenského prostoru). Takové možnosti podle stávajících pravidel neexistují,“ upozornila Bertaudová. Pokud však Atény v příštích týdnech nedokážou výrazně změnit svůj přístup k uprchlické krizi, země se mimo Schengen, byť nejvýše na dva roky, fakticky ocitnout může.

V současné situaci se totiž v EU potkávají dva momenty. Prvním je nedostatečná schopnost Řecka chránit vnější unijní hranici, což podle českého ministra vnitra Milana Chovance na jednání v Amsterodamu kritizovali kromě řeckého účastníka schůzky v podstatě všichni v sále. Druhým momentem je pak snaha některých unijních států, včetně vlivného Německa, na co nejdelší dobu protáhnout už fungující dočasné kontroly na vnitřních hranicích prostoru, tedy mezi členskými zeměmi.

Takové kontroly dosud mohou být spuštěny v případě potřeby chránit bezpečnost či veřejný pořádek a s prodloužením mohou trvat nejdéle půl roku. V případě Německa by to znamenalo nutnost ukončit kontrolu hranice letos v květnu.Na možnost, jak by mohla unie postupovat dál, poukázala mluvčí Bertaudová, když novináře odkázala na články 19 a 26 Schengenského hraničního kodexu. Komise už navíc tuto možnost zmiňovala loni v prosinci, avšak nepříliš hlasitě.

Několik týdnů na změnu přístupu

Na změnu přístupu tak Atény mají pouhých několik týdnů, jak připomněl ministr Chovanec či jeho německý kolega Thomas de Maiziére. Podle Chovance sílí tlak na Řeky, kteří ale vážnost situace prý zatím nejspíš příliš nechápou. Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas totiž výtky svých kolegů odmítal s tím, že námořní hranici s Tureckem není možné nikdy zcela uzavřít, a stěžoval si na malou podporu z Evropy.

Pokud by ovšem Řecko situaci dál nezvládalo, mohla by podle článku 19 kodexu Evropská komise po prověření situace dojít už v příštích týdnech k závěru, že v ochraně části vnější unijní hranice existují závažné nedostatky. Pak by mohla Aténám doporučit, aby například přijaly pomoc agentury Frontex. Zároveň by to ale členským zemím umožnilo až na dva roky prodloužit kontroly na vnitřních hranicích a spustit nové, třeba právě také ve vztahu k Řecku.

Podle Kaliňáka by ale „vyloučení Řecka“, které v zásadě nemá s ostatními zeměmi Schengenu společnou hranici, neřešilo problém jeho nedostatečného dodržování pravidel. „To není odplata, radost by z toho nikdo neměl. Pro nás je důležité, abychom začali chránit společné dveře do Evropského domu,“ zdůraznil slovenský ministr.