Ministři financí rozjeli akci na pomoc Středomoří

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: profimedia.cz

Udělali skoro vše, co udělat měli – ministři financí eurozóny uvedli zkraje týdne zčásti do života opatření, na nichž se euroklub shodl na nedávném summitu EU v Bruselu. Důvod je nasnadě: trhy jsou nadále nervózní, výnosy ze španělských a italských dluhopisů šly opět nahoru a času není nazbyt.

Práce šéfů finančních rezortů spočívala především v tom, jak správně vyložit a převést do praxe deset dní staré závěry. Šlo v nich o pomoc oslabeným bankám ve Španělsku a Itálii, potažmo v Řecku a na Kypru, o snazší přístup k prostředkům trvalého stabilizačního mechanismu ESM. Stejně jako o to, aby se nemusela měnit základní nastavení tohoto fondu, jehož schvalování dokončují národní parlamenty.

Z finanční asistence sto miliard eur, dohodnuté na telekonferenci 9. června, dostane Madrid akutní tranši ve výši 30 miliard. Otázkou jsou podmínky pro poskytnutí dané injekce: přítomní se v paláci Justus Lipsius dohodli na jejich předběžném znění, finální verze má být hotová 20. července.

„Třicet miliard bude převedeno do konce měsíce,“ uvedl lucemburský premiér a staronový šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Vláda Mariana Rajoye se navíc může těšit na důležitou úlevu. Poté, co na jaře sdělila, že se do konce roku nedostane se schodkem ve veřejných financích na slíbených 4,4 procenta HDP, ale pouze na 5,3, a nedávná korekce vyšroubovala tento údaj už na 6,3 procenta, povolili partneři pokles na kýžená tři procenta až v závěru roku 2014. Tedy o 12 měsíců později.

Čtěte také:

Evropská komise chce zjednodušit pomoc bankám

Německý soud brzdí vznik fondu ESM

Summit EU: Góly střílely Itálie a Španělsko, inkasovalo Německo

Velký kus debaty zabrala diskuze o novém bankovním dohledu, který má v rámci vznikající bankovní unie posuzovat přiměřenost záchranných balíků a přidělovat prostředky oproti plnění určitých domácích úkolů. Představy o dozoru číslo tři (od boje s finanční a hospodářskou krizí vznikly už dvě nové instituce ESRB a ESFS) položí na stůl až další vrcholná schůzka euroklubu. Hotovo má být do letošního prosince.

Eurozemě povede i nadále Juncker

Rychlost v detailech, zádrhel v hlavním bodě: takto dopadla polemika o personálním obsazení postů v měnové unii. Guvernér lucemburské centrální banky Yves Mersch prošel do šestičlenné výkonné rady ECB, Němec Klaus Regling se posune z čela dočasného fondu EFSF na špici nástupce ESM. „Smůlu“ má šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, který chtěl skončit 17. července. Očekávanému předání funkce do rukou Němce Wolfganga Schäubleho stojí v cestě Francie, Juncker proto setrvá až do silvestra. Pak se prý uvidí.