Ministři v EU sní o politické unii, s Prahou však nemluvili

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Zdroj: profimedia.cz

Evropa kuje plán na vytvoření politické unie. Mělo by jít o uspořádání, které doplní existující hospodářskou unii. Informuje o tom deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Za návrhem stojí 11 ministrů zahraničí v sestavě Německo, Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko, Portugalsko a Španělsko. Mimo eurozónu se k projektu hlásí Dánsko a Polsko.

„Na konci cesty, kterou předkládáme, musí vzniknout politická unie. Ta dokončí hospodářskou a měnovou unii. Současně bychom prováděli společnou vnější a bezpečností politiku,“ uvedl iniciátor akce, šéf německé diplomacie Guido Westerwelle.

Předpokladem je, že se členské státy vzdají další části svých národních pravomocí a předají je vrcholným institucím EU. Mluví se o větších zásazích Bruselu do rozpočtové politiky nebo možnosti měnit základní smlouvy bez jednomyslného souhlasu. V zásadě jde o témata, s nimiž má Česká republika dlouhodobě problém.

„Je to pouze diskuzní příspěvek 11 ministrů zahraničí, který nepředstavuje názory příslušných vlád, ale osobní postoje těchto ministrů. Co se týká obsahu, chápeme ho jako jeden z mnoha příspěvků do diskuze o budoucím vývoji evropské integrace. Česká vláda preferuje debatovat nejprve o obsahových cílech a teprve pak řešit formu a možné přenesení pravomocí,“ řekl deníku E15 premiér Petr Nečas. Dodal, že Guido Westerwelle Prahu v této věci nekontaktoval.

Stanovisko ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který odcestoval do USA, se včera získat nepodařilo.

Petr Nečas, Guido WesterwellePetr Nečas, Guido Westerwelle | E15

Dosavadní třípilířovou strukturu EU, spočívají v působení Evropského parlamentu (schvaluje evropské zákony), Evropské komise (plní roli unijní vlády) a Rady EU (zastupuje zájmy členských zemí), navrhovatelé měnit nechtějí. FAZ připomíná, že v některých bodech se podepsaní politici liší: „Sporná je myšlenka přímé volby předsedy komise.“

V ekonomických otázkách sázejí navrhovatelé na přísnější centrální dohled. „Měl by se vztahovat na provádění fiskálních opatření na národní úrovni,“ stojí v textu prohlášení. V případě nesrovnalostí by mohla komise uplatnit až právo veta. Zákroky se mají omezit na dodržování rozpočtové disciplíny předepsané Paktem stability a růstu. Přijímání rozpočtu zůstane v kompetenci parlamentů.

„Je třeba si uvědomit systémové důsledky každého kroku. Například politizace Evropské komise by paradoxně mohla znamenat spíše její oslabení. Platí, že institucionální systém Evropské unie nelze konstruovat po vzoru národních států a jednoduše přenášet demokratické orgány na úroveň unie. Jednoduše proto, že EU není národním státem a potřebuje specifický institucionální systém,“ tvrdí premiér Nečas.

Milena Vicenová: EU stojí na křižovatce. Teď už doopravdy

Náčrt politické unie chce Westerwelle a spol. předat v nejbližších dnech stálému předsedovi Rady EU Hermannu Van Rompuyovi a šéfovi komise Josému Barrosovi. Má jít o příspěvek do rozsáhlého reformního balíku, na němž se pracuje v Radě. Hotovo má být do konce roku.