Ministři zahraničí Nizozemska a Austrálie se chystají do Kyjeva

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Ministři zahraničí Nizozemska a Austrálie přiletí v pondělí do Kyjeva, aby se pokusili získat souhlas s vysláním mise policistů na místo zřícení malajsijského letadla na východní Ukrajině. Šéfka australské diplomacie Julie Bishopová v neděli novinářům řekla, že společně s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem chtějí dosáhnout rychlého rozhodnutí ukrajinského parlamentu.

Ukrajinský parlament má vládní souhlas se zahraniční policejní misí ratifikovat na svém čtvrtečním mimořádném zasedání, Bishopová s Timmermansem by ale chtěli, aby se konalo už v úterý, oznámily agentury DPA a AP.

Australský premiér Tony Abbott dnes novinářům řekl, že v rámci policejní mise vedené Nizozemci budou na místo havárie malajsijského boeingu vysláni neozbrojení australští policisté. Budou se podílet na zajišťování dané oblasti a pomáhat při hledání pozůstatků obětí.

Neozbrojené policisty nemusí parlament schvalovat

Abbott zdůvodnil toto rozhodnutí vysvětlením, že nasazení neozbrojených policistů nebude muset schválit ukrajinský parlament. „Je to riskantní mise, o tom není pochyb,“ citovala Abbotta agentura AP. „Je to ale nejbezpečnější udělat to v rámci policejní humanitární mise,“ řekl.

Australští policisté měli být na místo katastrofy vysláni už v pondělí, tento plán byl ale po pár hodinách odložen kvůli zprávám o bojích v jeho těsné blízkosti. Zástupce šéfa monitorovacího týmu z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Alexander Hug řekl, že pro neozbrojený tým by bylo příliš riskantní vydat se na místo havárie z jeho současného místa pobytu v povstalci kontrolovaném Doněcku.

Vláda nemá v plánu dobývat místo katastrofy

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin dnes řekl, že ukrajinská vláda nemá v plánu použít vojenskou sílu k získání kontroly nad místem havárie malajsijského letadla. „Teoreticky to můžeme udělat. Ale jestli se tak stane, budou zničeny všechny důkazy,“ řekl Klimkin, který je na návštěvě USA, v televizi CNN. Na přímou otázku, jestli chce žádat USA o vojenskou pomoc, šéf ukrajinské diplomacie neodpověděl.

Šéf australské federální policie Tony Negus původně informoval, že v pondělí by mělo být na místo dopadu stroje, jehož trosky pokrývají 50 kilometrů čtverečních, vysláno 11 australských policistů. Tento plán byl ale kvůli bojům v dané oblasti odložen, potvrdila Abbottova mluvčí Jane McMillanová.

Na Ukrajině v současnosti čeká na nasazení 170 členů australské federální policie, řekl Negus. Kolik policistů vyšle Nizozemsko, prý neví, budou ale také neozbrojení. Podle Abbotta bude hlavním úkolem mezinárodního policejního týmu umožnit pátračům vyhledávání lidských pozůstatků. Policisté podle jeho očekávání nebudou na Ukrajině déle než dva, tři týdny.