Mitsotakis má na dosah druhý mandát, jeho strana drtivě vyhrála řecké volby

Konzervativci expremiéra Mitsotakise vyhráli volby v Řecku s nejméně 40 procenty hlasů.

Konzervativci expremiéra Mitsotakise vyhráli volby v Řecku s nejméně 40 procenty hlasů. Zdroj: Reuters

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) bývalého premiéra Kyriakose Mitsotakise podle předběžných výsledků drtivě zvítězila v nedělních parlamentních volbách v Řecku se ziskem 40,4 procenta hlasů. To by vzhledem k výsledkům ostatních stran stačilo na 157 křesel ve 300členném legislativním sboru. Na druhém místě skončila krajně levicová SYRIZA, ovšem s rozdílem více než dvaceti procentních bodů oproti vítězné straně.

Pokud budou konečné výsledky odpovídat těmto číslům, znamenalo by to pro Mitsotakisovu stranu zisk parlamentní většiny, neboť díky uplatnění nového volebního zákona by si jako vítěz připsala v 300členném parlamentu prémii padesáti křesel. Ta se aplikuje při zisku nad 40 procent hlasů, menší bonus je pak spojený se ziskem minimálně 25 procent.

Nedělní parlamentní volby byly už druhé za dva měsíce, po prvních se vládu sestavit nepodařilo. ND si v nich připsala necelých 41 procent hlasů a krajně levicovou opoziční stranu expremiéra Alexise Tsiprase porazila o více než dvacet procentních bodů, na parlamentní většinu však těsně nedosáhla. Mitsotakis proto pověření sestavit vládu prezidentce Katerině Sakellaropulosové vrátil. Koalici se nepodařilo následně sestavit ani levicovým stranám.

SYRIZA si podle odhadů zveřejněných s koncem dnešního hlasování oproti květnu o něco málo pohoršila a skončí se ziskem mezi šestnácti a devatenácti procenty hlasů. Sociálnědemokratické straně PASOK přisuzuje exit poll deset až 13 procent, což by znamenalo podobný výsledek jako minulý měsíc.

Po květnovém hlasování byla drtivá většina hlasů sečtena během volebního večera, přičemž zisk ND nakonec převýšil prvotní odhady.

Na co si dát pozor během dovolené v Řecku:

Premiérem byl Kyriakos Mitsotakis od července 2019, kdy jeho strana zvítězila ve volbách a po čtyřleté pauze se vrátila k moci, do letošního 25. května. Během uplynulých čtyř let se řecká vláda - podobně jako zbytek světa - potýkala s následky pandemie covidu-19, která výrazně zasáhla pro zemi klíčový turistický průmysl. Pokračoval také nápor uprchlíků na řeckou hranici, kvůli kterému Mitsotakisův kabinet nechal rozšířit plot na hranici s Tureckem. 

V posledních letech se Řecku dařilo zlepšovat ekonomiku a země, která v roce 2010 balancovala na pokraji státního bankrotu a musela požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc, dokázala vrátit své dluhopisy na finanční trhy. Loni v srpnu také Evropská komise oficiálně ukončila zpřísněný dohled nad hospodařením řeckého státu.

Na druhou stranu se ale Řekové stále potýkají s poklesem životní úrovně proti stavu před krizí. Mitsotakisově vládě také klesly preference po únorové železniční nehodě na severu Řecka, při které zahynulo 57 lidí.