Mladí Řekové volají po změně, chtějí SYRIZU

demonstranti v Řecku

demonstranti v Řecku Zdroj: profimedia.cz

Řekové se v neděli opět musejí rozhodnout, zda chtějí proevropskou vládu, nebo dají přednost radikální levici, jež chce zrušit dohodu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o finanční pomoci. Šéf SYRIZY Alexis Tsipras si je zároveň vědom toho, že Řekové podle průzkumů nejsou pro opuštění eurozóny. Mluví o zachování jednotné měny a přesvědčuje obyvatele o tom, že evropští lídři nemohou odchod země riskovat.

Jestli mu tato taktika vyjde, je těžké předpovědět. V Řecku se nesmí 15 dní před volbami zveřejňovat průzkumy preferencí. Poslední z konce května naznačovaly, že by mohla zvítězit konzervativní Nová demokracie a se socialistickým PASOKEM sestavit umírněnou vládu. Vítězný post je přitom klíčový, protože k němu náleží bonus padesáti poslaneckých křesel navíc.

Mnoho Řeků ale věří tomu, že jediným možným řešením současných problémů je změna. Radikální jsou hlavně mladí, nejvíce postižení nezaměstnaností. „Samozřejmě se bojíme toho, že nás SYRIZA dostane z eurozóny. Nechceme ji volit, ale musíme, protože od ostatních jsme neviděli nic dobrého po celá léta,“ řekl BBC pětadvacetiletý Apostolos Mithroleos. „Tsipras je nový. Uvidíme, co nám nabídne,“ dodává ještě mladší Jannis Tsanturis.

„Zdá se, že míříme k patu,“ je přesvědčen lídr PASOKU Evangelos Venizelos. V uplynulých dnech proto poslal dalším stranám osmibodový základ programu případné „vlády sdílené zodpovědnosti“. Chce do ní zapojit všechna uskupení přející si zůstat v eurozóně.

Otázkou také je, zda se do parlamentu znovu dostane protipřistěhovalecká strana Zlatý úsvit, často označovaná za neofašistickou. Představitelé menšin si stěžují, že od jejího květnového, téměř sedmiprocentního volebního úspěchu stoupl počet útoků na imigranty. „Jsou biti každý den. Ti chlápci nechtějí lidi pouze zastrašit, ale chtějí je ubít k smrti,“ řekl deníku Kathimerini Réza Gholami z asociace Afghánců.

Čtěte také:

Řekové jdou opět k urnám, Evropa je pozorně sleduje

Jak zachráním Řecko aneb Tsipras píše pro Financial Times

Řekové se kvůli krizi opět stěhují do zahraničí nebo na venkov

Představitelé strany zpochybňují mínění, že pachateli útoků jsou její členové. Britský list Guardian však tento týden citoval kandidáta partaje Iliase Panagiotarose. „Jestliže se Zlatý úsvit dostane do parlamentu, provede nájezdy na nemocnice a školky a vyrazí všechny přistěhovalce a jejich děti na ulici, aby uvolnili místa Řekům,“ prohlásil.

Nezaměstnanost je na rekordu

Míra nezaměstnanosti v Řecku v prvním čtvrtletí vystoupila na 22,6 procenta, což je rekord od doby, co se tato data sledují. Znamená to zároveň citelný nárůst proti prvnímu čtvrtletí loni, kdy byla nezaměstnanost na 15,9 procenta. Za rychlým růstem počtu lidí bez práce jsou podle tamního statistického úřadu hospodářský propad a drakonická úsporná opatření. Pokračující růst nezaměstnanosti je patrný i při srovnání s daty z konce loňského roku. Ve čtvrtém čtvrtletí 2011, tedy jen o tři měsíce dřív, byla míra řecké nezaměstnanosti na 20,7 procenta.