MMF: Brexit by mohl EU poskytnout větší prostor k reformám

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU Zdroj: ctk/ap

Odchod Británie by mohl Evropské unii poskytnout větší prostor k reformám a k realizaci projektů, které Spojené království dříve blokovalo. Uvedla to podle listu Financial Times výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

„Slyšela jsem evropské komisaře jednoho po druhém říkat, ´tohle jak tak komplikované, nemůžeme to udělat kvůli Britům´,“ uvedla Lagardeová na konferenci ve francouzském městě Aix-en-Provence. „Možná jsou věci, které by se měly zvážit nyní, kdy Britové nebudou sedět za stolem,“ dodala.

Britové se pro odchod své země z EU, tedy pro takzvaný brexit, vyslovili v červnovém referendu. MMF koncem června varoval, že nejistota kolem chystaného vystoupení Británie z Evropské unie zbrzdí v krátkodobém výhledu hospodářský růst Británie i zbytku Evropy a zasáhne také globální ekonomiku.

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny klesla kvůli brexitu
Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny se v červenci propadla nejníže za jeden a půl roku. Důvodem jsou obavy z negativních hospodářských dopadů odchodu Británie z Evropské unie, vyplývá z výsledků průzkumu společnosti Sentix.
Index důvěry v červenci klesl na 1,7 bodu z červnových 9,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského ledna. Ekonomové přitom podle agentury Reuters očekávali mnohem mírnější propad, a to na pět bodů.
Prognos: Brexit by mohl výrazně zasáhnout růst britské ekonomiky
Výkon britské ekonomiky by v případě odchodu země z Evropské unie mohl být v roce 2025 o 15 procent nižší než při setrvání v EU. Předpovídá to podle agentury DPA institut Prognos. Upozorňuje však, že skutečný rozsah hospodářských dopadů takzvaného brexitu je zatím velmi nejistý.
Institut mimo jiné předpokládá, že podnikové investice již do konce letošního roku klesnou o deset procent. Od roku 2018 prognóza počítá se zhoršením podmínek Británie při obchodování s EU i dalšími zeměmi. „Nové obchodní dohody budou sjednány za méně výhodných podmínek,“ předpokládá Prognos.
Institut rovněž očekává, že brexit bude mít negativní dopady na trh práce v celé EU. „V důsledku brexitu bude počet výdělečně činných osob v Německu v roce 2025 o zhruba 70 tisíc nižší. V celé EU bude ztráta přesahovat 500 tisíc výdělečně činných osob,“ předpovídá Prognos.
Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v červnovém referendu. Před negativními hospodářskými dopady brexitu již dříve varovala řada významných institucí, včetně Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).