MMF by mohl Maďarsku půjčit až 15 miliard eur

Mezinárodní měnový fond bude brzy připraven poskytnout Maďarsku dvouletý úvěr deset až 15 miliard eur (247,6 miliardy až 371,4 miliardy korun). Uvedl to o víkendu maďarský list Magyar Nemzet s odvoláním na diplomatické zdroje. Dohoda by mohla být podepsána tři týdny poté, co vláda vyřeší spor s Evropskou unií.

Záložní úvěr bude omezen na dva roky. MMF trvá na tom, že pokud bude chtít Maďarsko pokračovat ve spolupráci s fondem, měla by dohodu potvrdit nová vláda, která vznikne po volbách v roce 2014. O přesné výši úvěru zatím nebylo ještě rozhodnuto a MMF očekává, že Evropská unie bude krýt třetinu této částky, dodal list.

Maďarsko se dostalo do sporu s EU a MMF kvůli novému kontroverznímu zákonu o centrální bance. Věřitelé proto přerušili jednání o půjčce, o kterou země požádala, dokud Maďarsko zákon nezmění. MMF chce, aby Maďarsko změnou zákona zajistilo nezávislost centrální banky.

Podle zdrojů nebude MMF trvat na tom, aby byla zrušena paušální daň z příjmu fyzických osob. Vidí však potřebu zlepšení pracovních podmínek, zvýšení transparentnosti zdanění a restrukturalizace veřejné dopravy a veřejného sektoru, napsala agentura MTI.

Maďarsko se v roce 2008 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc MMF, který mu poskytl úvěr 20 miliard eur. Vláda se však v roce 2010 rozhodla neobnovit úvěr a místo toho se země vrátila na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv, forint se propadl k euru na rekordní minimum 324 HUF a výnosy obligací stouply až na neúnosných 11 procent.