MMF: Světová ekonomika čelí rizikům, potřebuje podporu

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Oživení světové ekonomiky stále pokračuje, čelí však zvýšeným rizikům a je slabší, než se předpokládalo. Proto je zapotřebí podpořit hospodářský růst ráznými opatřeními. Německo, jež se nyní potýká se známkami hospodářského útlumu, zdůraznilo, že nelze hovořit o nové globální krizi a varovalo před přehnaným pesimismem.

„Jsme odhodláni zvýšit potenciální růst a vytvořit silnější, udržitelnější a vyváženější světovou ekonomiku s dostatkem pracovních míst,“ uvádí v komuniké Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC), který určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF). Vlády by nyní podle IMFC neměly podkopávat hospodářský růst příliš dramatickými úspornými opatřeními.

„Řada zemí čelí vyhlídkám na nízký či zpomalující růst nadále provázený nepřijatelně vysokou nezaměstnaností,“ varoval výbor. Vyjádřil rovněž znepokojení ohledně sociálních a ekonomických důsledků epidemie smrtícího onemocnění ebola. MMF již dříve schválil pomoc 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy Kč) pro země nejvíce postižené touto epidemií. „Pokud bude zapotřebí více peněz, budou k dispozici,“ prohlásila dnes šéfka fondu Christine Lagardeová.

V některých vyspělých ekonomikách, zejména ve Spojených státech a Británii, je nyní podle IMFC hospodářské oživení v plném proudu. V Japonsku je však oživení pouze „mírné“ a v eurozóně „nejisté“, píše se v komuniké.

V poslední době rostou obavy o německou ekonomiku, o které se doposud hovořilo jako o hlavním motoru hospodářského oživení v eurozóně. Německé hospodářství nyní jeví známky útlumu, což posiluje obavy z jeho návratu do recese. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes nicméně hrozbu recese bagatelizoval. „Nemáme žádný důvod rozdmýchávat nějaké dramatické spekulace,“ prohlásil. „Není důvod hovořit o krizi ve světové ekonomice,“ dodal.

Větší podpora hospodářského růstu

Americký ministr financí Jack Lew na zasedání MMF vyzval vlády v Evropě, Japonsku a Číně k větší podpoře hospodářského růstu. „Evropští představitelé by se měli zaměřit na přehodnocení politiky, jež by řešilo přetrvávající slabost poptávky,“ uvedl ministr. Dodal, že růst japonské ekonomiky zřejmě zůstane v letošním i příštím roce slabý, a poukázal na rostoucí hrozby pro čínské hospodářství.

Lew sice ve svém projevu nezmínil Německo, podle agentury AP se však jeho výroky ohledně Evropy týkaly především neochoty této země přikročit k rozsáhlejší podpoře hospodářského růstu. Evropská centrální banka (ECB) se snaží podporovat hospodářský růst v Evropě uvolněnou měnovou politikou, například nízkými úrokovými sazbami. Japonský ministr financí Taró Aso nicméně upozornil, že evropskou ekonomiku je potřeba stimulovat rovněž pomocí rozpočtových výdajů. „Ze zkušeností Japonska je jasné, že samotná měnová politika nestačí. Je zapotřebí využít rovněž fiskální politiku,“ prohlásil.

Světová ekonomika poroste pomaleji, předpovídá MMF

MMF tento týden snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Růstovou prognózu na příští rok zhoršil o 0,2 procentního bodu na 3,8 procenta.

Fond snížil rovněž hospodářský výhled samotné eurozóny. Upozornil, že existuje třicetiprocentní pravděpodobnost, že se eurozóna v příštím roce dostane do deflace, a téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se vrátí do recese.