Mnichov se prý dostal na „samý okraj možností“ zvládat množství uprchlíků

Uprchlíci v Německu

Uprchlíci v Německu Zdroj: ctk/ap

Maďarsko zaznamenalo v sobotu na hranicích se Srbskem nový rekord v podobě příchodu 4330 migrantů během jediného dne. Předchozí rekord z minulého čtvrtka činil 3601 běženců. Drtivá většina uprchlíků míří z Maďarska přes Rakousko do Německa. Jen do Mnichova v sobotu dorazilo 12 200 uprchlíků, čímž se město ocitlo na "samém pokraji možností" postarat se o tyto lidi, uvedla místní policie.

V noci na dnešek muselo několik desítek žadatelů o azyl spát venku na zemi, protože v uprchlických střediscích pro ně už nezbylo místo. Dalších 1400 uprchlíků podle agentury Reuters dorazilo během dnešního dopoledne.

Rakouské úřady podle Reuters čekají, že dnes dorazí další vlna uprchlíků z Maďarska. Hranice ráno překročila jen padesátka lidí, ale podle policejního mluvčího jsou další stovky běženců na cestě a během dneška by jich mohlo dorazit šest až osm tisíc.

Rekordy padají uprostřed sporů, jak se vypořádat s přílivem lidí, většinou ze Sýrie, prchajících před násilím a chudobou. Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, po které běženci proudí především do Německa a Švédska. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175 tisíc migrantů.

Thomas de Maiziére: Nemůžeme dovolit uprchlíkům, aby si svobodně vybrali, kde chtějí zůstat. Tak se neděje nikde na světě

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že hovořil se slovenským premiérem Robertem Ficem a šéfkou lotyšské vlády Laimdotou Straujumaovou kvůli pondělní schůzce ministrů vnitra Evropské unie o plánu EK na rozdělení 160 tisíc uprchlíků mezi členské země unie. Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko s povinnými kvótami nesouhlasí.

Za přerozdělení uprchlíků v EU naopak horuje německý ministr vnitra. Podle něj by uprchlíci, kteří dostanou v Evropě ochranu, měli přistoupit na to, že budou rozmístěni po EU. „Nemůžeme dovolit uprchlíkům, aby si svobodně vybrali, kde chtějí zůstat. Tak se neděje nikde na světě,“ prohlásil Thomas de Maiziére v listu Der Tagesspiegel. Právě největší a nejbohatší evropská ekonomika se stala hlavním magnetem pro uprchlíky.

V zemi však roste napětí a německý eurokomisař Günter Oettinger se v listu Welt am Sonntag vyslovil pro omezení příspěvků a výhod pro žadatele o azyl na úroveň bližší ostatním evropským zemím.

Maďarsko spoléhá na plot

Budapešť chce od úterý 15. září hermeticky utěsnit maďarské hranice se Srbskem, aby je už migranti nemohli ilegálně překračovat. Trestné bude překonávání hraničního plotu a více bude postihováno též pašeráctví lidí.

Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, po které běženci proudí především do Německa a Švédska. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175 tisíc migrantů.

Většina uprchlíků chce z Maďarska odjet do Rakouska a dále do Německa, avšak úřady je nejprve chtějí odvézt do táborů, aby mohli být zaregistrováni. To mnoho uprchlíků odmítá v obavě, že by později mohli být do Maďarska vráceni z bohatších zemí na západě a severu kontinentu.