Moody’s: Rating samostatného Skotska by spadl na úroveň Česka

Edinburgh

Edinburgh Zdroj: Stepan Bruner, E15

Hodnocení úvěrové spolehlivosti nezávislého Skotska by se neudrželo na současné úrovni Velké Británie. Skotský rating by postihl pokles nejméně o dvě úrovně, do sousedství zemí jako Botswana či Česko, upozornila agentura Moody’s.

Propad ratingu ze současného AA1 by se přitom nemusel zastavit na úrovni A, dodala agentura. Zároveň ale ujistila, že budoucí vývoj spojený se stabilizací poměrů by Skotsku umožnil dobytí ztracených pozic. Agentura neupřesnila, kterou z úrovní A1, A2 a A3 by Skotsko zaujalo. Česko nyní Moody’s hodnotí známkou A1.

Naopak pro zbytek Velké Británie by odtržení Skotska vzhledem k velikosti jeho ekonomiky v porovnání se zbytkem země neznamenalo žádnou hospodářskou pohromu. Situace by se změnila jen v případě, že by Skotsko odmítlo převzít „férový a přiměřený“ díl státního dluhu. To by znamenalo poměrné navýšení britského dluhu, což Moody’s hodnotí jako „negativní“.

Agentura se vyjádřila i plánu skotského premiéra Alexe Salmonda utvořit s Velkou Británii měnovou unii. „Kdyby si Skotsko jako svou měnu udrželo britskou libru a Bank of England jako centrální banku, mělo by to negativní dopad na rating zbytku Velké Británie, bez ohledu na podobu dohod, které by unii zakládaly,“ uvedla zpráva Moody’s. Agentura nicméně soudí, že vznik měnové unie je především kvůli odporu Londýna velmi nepravděpodobný.

Británie by si navíc po osamostatnění Skotska v řadě oblastí i polepšila. Například veřejné výdaje po přepočtení na obyvatele jsou ve Skotsku vyšší než v ostatních oblastech Británie a také průměrný skotský pracovník je starší než ten britský.

Agentura Standard & Poor’s minulý týden upozornila, že by si svým osamostatněním mohlo zadělat na bankovní krizi podobnou té na Islandu, poukazujíce na velikost skotských bank ve srovnání s místní ekonomikou. Ve Skotsku sídlí řada velkých britských bank včetně Lloyds Banking Group a Royal Bank of Scotland.