Moskva ostří kritiku NATO a hrozí kvůli protiraketové obraně

radary - ilustrační foto

radary - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké výzvy ke spolupráci při budování protiraketové obrany nejsou myšleny upřímně a předem počítají s odmítavou reakcí Ruska. Na moskevské konferenci o protiraketové obraně to prohlásil šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Rusko dál tvrdí, že štít je zavěřený proti němu. Tamní ministr obrany Anatolij Serďukov upozornil, že jeho budováním přinutí NATO Moskvu k "protiopatřením". Zástupce Severoatlantické aliance na místě ruské výhrady proti štítu odmítl.

Za necelé tři týdny má summit NATO v Chicagu schválit plány na posílení protiraketové obrany svých evropských členů. Podle listu Kommersant bere Moskva probíhající konferenci jako poslední příležitost k přesvědčení Západu před rozhodnutím o „tvrdých protiopatřeních“; ruský prezident Dmitrij Medveděv v poselství účastníkům upozornil, že protiraketová obrana se „přímo týká strategické stability a cena chybných rozhodnutí může být mimořádně vysoká“.

USA a NATO budování štítu odůvodňují hrozbou íránských a severokorejských raket. Podle ruských generálů je taková argumentace příliš mlhavá a skutečným terčem se prý jeví ruský „odstrašující potenciál“, tedy jaderné rakety na souši i na ponorkách, na nichž spočívá bezpečnost země.

Čtěte také:

Protiraketová obrana USA nebude funkční, míní kritici

České gripeny by mohly chránit Island

Generál Valerij Gerasimov dvěma stovkám diplomatů a vojenských expertů z padesátky zemí předvedl i počítačový model ruské armády, který ukazoval, jak ke konci desetiletí budou americké protiraketové střely schopny sestřelovat i ruské mezikontinentální rakety, mířící na New York a Los Angeles.

Podle americké zvláštní zmocněnkyně pro štít Ellen Tauscherové je ale ruský počítačový model založen na chybných předpokladech a štít nebude s to sestřelovat ruské rakety vybavené vícenásobnými hlavicemi a klamnými cíli.

Moskva nevylučuje ani preventivní protiúder

Rusové ale dál trvají na svém a rétoriku zostřují. Podle náčelníka generálního štábu Nikolaje Makarova by Moskva mohla v krajním případě podniknout proti štítu v „předstihu“ i preventivní údery. „Naše argumenty se neberou vážně, a proto budeme nuceni přijímat protiopatření, abychom dali partnerům na vědomí, že protiraketový deštník bezpečnost v Evropě nezvýší, ale zhorší,“ prohlásil.

Generál Valerij GerasimovGenerál Valerij Gerasimov | CTKGenerál Valerij Gerasimov

Ruské výhrady na místě odmítl náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow. „Náš systém nebude zaměřen proti Rusku, není to možné ani z geografických, ani vojenských důvodů,“ ujistil s tím, že počet protiraketových střel bude příliš nízký, než aby ohrozil ruskou „odstrašující“ schopnost zasahovat americká města od východního po západní pobřeží.

„Generále Gerasimove, generále Makarove, nepřesvědčili jste,“ prohlásil a opět vybídl ke spolupráci na základě dvou protiraketových systémů, aliančního a ruského, které by zvýšily bezpečnost na kontinentu.

Podle ministra Serďukova dosavadní jednání mezi Moskvou a Washingtonem o nalezení vzájemně přijatelného řešení skončila ve slepé uličce. Ale ještě se lze domluvit. „Buď budeme spolupracovat a společně čelit hrozbám, anebo budeme muset přistoupit k protiopatření,“ varoval.