Moskva potvrdila kontakty se Svobodnou syrskou armádou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Moskva, vnímaná jako hlavní spojenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada, dnes potvrdila kontakty se Svobodnou syrskou armádou (FSA), bojující proti Asadovi. Právě proti těmto bojovníkům prý byla zaměřena většina ruských náletů v Sýrii.

„Jsou celou dobu tady. Jsou to ale různí lidé. Někdo přijíždí, někdo odjíždí, všichni ale říkají, že jsou představitelé Svobodné syrské armády,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov v odpovědi na dotaz, kdy lze v Moskvě čekat zástupce tohoto uskupení.

Minulý týden šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které se přesvědčivě postaví proti terorismu.

Lavrov zároveň zdůraznil potřebu konání parlamentních a prezidentských voleb jako součásti politického řešení syrské krize.

Zástupci syrské opozice ale prohlásili, že Moskva by měla především zastavit bombardování pozic bojovníků proti syrskému režimu. „Bombardují pozice Svobodné syrské armády a přitom s námi chtějí spolupracovat? Ruskému stanovisku nerozumíme,“ řekl agentuře AFP povstalecký velitel Ahmad Saúd. Podle Samira Našára, reprezentanta koalice opozičních sil, je 80 procent ruských útoků zaměřeno právě na pozice Svobodné syrské armády.

Ze svých domovů v Halabu, Hamá a Idlibu odešlo nově 120 tisíc lidí
Od začátku října muselo opustit své domovy nejméně 120 tisíc obyvatel syrských provincií Halab, Hamá a Idlib. Oznámila to dnes v Ženevě mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Podle ní je to dvakrát více než původní odhad, který činil 50 tisíc přesídlených.
Většina lidí, kteří uprchli před sílícími boji, se podle OSN zdržuje ve svých provinciích, poblíž svých domovských měst nebo vesnic, či v táborech poblíž hranic s Tureckem. „Potřebují především stany, základní vybavení domácností, jídlo, vodu a hygienické potřeby,“ řekla mluvčí OCHA Vanessa Hugueninová.
Humanitární organizace podle ní posilují pomoc přesídleným a poskytují jim zejména teplá jídla. V Halabu začalo fungovat šest mobilních klinik.