Moskvou prošly tisícihlavé pochody odpůrců i příznivců Putina

Moskevský protest proti politice Vladimira Putina na Ukrajině

Moskevský protest proti politice Vladimira Putina na Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Desítky tisíc stoupenců ruské opozice protestovaly v centru Moskvy a v dalších ruských městech proti okupaci Krymu a politice Kremlu vůči Ukrajině. Ve stejné době se však na moskevském Rudém náměstí konal i provládní Pochod bratrství.

„Za vaši a naši svobodu“ hlásal jeden z nápisů na široké pásce, kterou drželi účastníci Pochodu míru. Těch podle agentury AFP přišlo na Puškinovo náměstí na 50 tisíc. Ruská policie ale informovala, že na začátku této akce bylo na místě jen kolem tří tisíc lidí.

Ve stejné době dávalo podle policejního odhadu na Rudém náměstí najevo svou podporu prezidentovi Vladimiru Putinovi kolem 15 tisíc lidí. Řada z nich na sobě měla červené bundy s nákresem mapy bývalého Sovětského svazu a nápisem SSSR 2.0 na zádech jako výzvy k vytvoření nového svazu.

Moskevská demonstrace na podporu politiky Vladimira Putina na UkrajiněMoskevská demonstrace na podporu politiky Vladimira Putina na Ukrajině | CTK/APDemonstrace příznivců Putina na Rudém náměstí v Moskvě (foto: ČTK/AP).

Účastníci opozičního protestu vedle ruských a ukrajinských vlajek třímali také cedule s výzvami „Nedotýkejte se Ukrajiny“, „Ne válce“ anebo i „Odpusť nám, Ukrajino““. Stuha rozvinutá přes ulici bojovala „Za Rusko a Ukrajinu bez Putina“.

„Podle mě Krym je Ukrajina, i když většina lidí jsou tam Rusové. Měli by si svoje problémy vyřešit se svým státem, Rusko s tím nemá nic společného,“ řekla AFP jednasedmdesátiletá učitelka v důchodu Alla. „Je to válka, okupace. Ze strany civilizovaného státu je něco takového nepřijatelné,“ dodala.

Příznivci prezidenta Putina se podle serveru Gazeta.ru sešli i v dalších ruských městech, včetně Petrohradu, Jekatěrinburgu či Samary. Tam ale na rozdíl od Moskvy nebyla opoziční shromáždění povolena.