MP: Transatlantická dohoda zvýší český HDP až o 2,5 procenta

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Plánovaná dohoda o volném obchodu (TTIP) mezi EU a Spojenými státy povede k prohloubení obchodu Česka s USA. Přínos prý pocítí firmy v automobilovém průmyslu, farmacii, zdravotnické technice či v chemickém průmyslu. Česku by dohoda podle odhadů mohla přinést nárůst HDP o 0,2 až 2,6 procenta a tisíce nových pracovních míst, tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu.

„My můžeme celkem s jistotou říci, že to bude v tomto mantinelu, ale jestli se to bude blížit k tomu skromnějšímu či ambicióznějšímu, to bude záležet na tom, jaké konkrétní výsledky budou z vyjednávacích kol. I ten nejskromnější odhad je pro ČR zajímavý,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) si klade za cíl liberalizovat vzájemný obchod a investice. Vyjednávání o partnerství byla zahájena v červenci loňského roku, završena by podle odhadů mohla být v příštím roce.

Největší bariéra současnosti? Byrokracie

Bariérou pro vzájemný obchod mezi ČR a USA dnes v převážné míře nejsou vysoká cla, ale spíše komplikované administrativní a netarifní překážky v podobě systémů technických standardů, certifikací, homologací a regulatorních systémů obecně.

„Rozdíly v regulatorní oblasti představují dneska největší zátěž pro naše, zejména malé, střední firmy. Pro ně velmi obtížné překonávat ty rozdíly v té regulatorice v mnoha ohledech. Ani se nepouštějí do boje a vzdávají přímo ten tah na zámořské trhy,“ dodal Bärtl.

I když průměrná výše cla pro tuzemské vývozce vychází nyní na čtyři procenta, některé sektory jsou na tom hůře. Například české výrobky ze skla čelí až 28 procentní sazbě cla.

Obchodní výměna za 800 miliard eur

Celková obchodní výměna mezi EU a USA se každoročně pohybuje kolem 800 miliard euro. Každý den se obchoduje se zbožím a službami za dvě miliardy eur. Vzájemné přímé investice dosahují téměř tří bilionů euro. Dohoda o volném obchodu mezi EU s Spojenými státy by byla bezprecedentně nejvýznamnější bilaterální obchodní dohodou vůbec.

Pro Česko představuje vývoz do USA jen asi dvě procenta celkového exportu. Podle Bärtla je ale významná skladba zboží, které z Česka do Ameriky míří, z hlediska přidané hodnoty.

Podle studie Bertelsmann Stiftung jsou celkové pozitivní dopady uzavření transatlantické dohody pro českou ekonomiku v rozmezí nárůstu HDP o 0,17 až 2,58 procenta. To by v praxi znamenalo šest až 22 tisíc nových pracovních míst, tj. celkový pokles nezaměstnanosti o 0,1 resp. 0,4 procenta.