Mubarak stanul podruhé před soudem

bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

bývalý egyptský prezident Husní Mubarak Zdroj: reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak a syn Gamál a Alá dnes podruhé stanuli před soudem v Káhiře. Mubarak čelí obvinění z podílu na smrti více než 800 demonstrantů při lednových a únorových protestech, které vedly k jeho odstoupení 11. února.

Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až trest smrti. Spolu s oběma syny je také obžalován z korupce. Další stání se bude konat 5. září a bude spojeno s procesem s exministrem vnitra Habíbem Adlím.

Při dnešním líčení soudce Ahmad Rifát prezentoval předložené důkazy obžaloby a vyslechl požadavky obhajoby i obžaloby. Obhajoba zopakovala žádost o předvolání řady svědků včetně současného šéfa Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF) polního maršála Muhammada Husajna Tantávího. Soudce se podle dostupných informací k požadavku nevyjádřil. Podle armádních zdrojů bude Tantáví v případě potřeby plně připraven před soud předstoupit.

Soudce Rifát zároveň rozhodl, že v pořadí třetí stání již nebude přenášet televize, neboť se uskuteční výslech svědků. Jak uvedla televize Al-Džazíra, stanovení data na září souvisí také s tím, že v tu dobu již skončí postní měsíc ramadán, který nyní soudní proces pro zúčastněné přece jen stěžuje. Mubarak byl před policejní akademii v Káhiře, kde se soud koná, stejně jako při prvním stání převezen sanitkou a do budovy přenesen na nosítkách. Během soudního líčení ležel v prostoru pro obžalované za mřížemi na lůžku. Vedle něj stáli oděni v bílém oba jeho synové.

Před budovou policejní akademie se opět odehrály střety mezi příznivci a odpůrci bývalého prezidenta, lidé házeli kamení. Několik stovek Mubarakových zastánců protestovalo venku proti údajnému ponižování bývalého prezidenta. K zajištění pořádku bylo na místě nasazeno na pět tisíc policistů.

Při prvním stání, které se konalo 3. srpna, Mubarak veškerá vznesená obvinění odmítl. Jeho právníci nyní chtějí nechat předvolat jako svědky jeho bývalé spolupracovníky, mimo jiné šéfa SCAF, která vládne zemi po Mubarakově pádu, Tantávího a bývalého viceprezidenta Umara Sulajmána. Tantáví byl za Mubarakovy éry ministrem obrany a tuto funkci vykonává dodnes. Soud s Mubarakem je do značné míry historickou událostí. Poprvé v dějinách země i celého arabského světa se musí nejvyšší představitel zodpovídat ze svých činů před civilním soudem.