Münchau: Fiskální pakt může paradoxně vyvolat dluhovou explozi

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Političtí lídři EU dnes budou dolaďovat podobu vznikajícího paktu rozpočtové kázně. Přísnější disciplína má zabránit dalším krizím a uklidnit trhy. Plán má ale i své hlasité kritiky. Řadí se mezi ně i vlivný komentátor Financial Times Wolfgang Münchau. Podle něj pakt veřejné finance neozdraví, naopak může vyvolat dluhovou explozi, protože enormně zvyšuje riziko hlubokého a dlouhého ekonomického propadu v jižní Evropě. To by nakonec mohlo vést i k rozpadu eurozóny.

Münchau na příkladu Španělska varoval před vražednou spirálou drastického omezování vládních výdajů a zvyšování daní, které prohlubují ekonomický pokles a ženou zemi do propasti, z níž ji žádný záchranný fond nevytáhne. „Pokud by se něco takového mělo stát, eurozónu už nic nezachrání,“ varoval komentátor.

Münchau líčí, jak v jedné nedávné konverzaci prakticky všichni souhlasili s tím, že nový pakt rozpočtové disciplíny podle německého mustru je „úplně šílený“. Jeden bývalý politik s tím v zásadě vyjádřil souhlas, podotkl ale, že pokud smlouva povzbudí Evropskou centrální banku k razantním zásahům, může být užitečná. Centrální bankéř na to řekl, že smlouva je bezvýznamná, může však podle něj sloužit jako signál finančním trhům.

Pakt podle Münchaua nejenže nic užitečného nepřinese, ale působí už nyní politické škody ve vztahu k Británii. Problém Británie však bledne ve srovnání se „skutečně ničivým potenciálem“ smlouvy, který spočívá v tom, že nutí země eura k politice, která extrémně posiluje klesající ekonomický cyklus.

Španělsko se dostává na cestu Řecka

Ničivost paktu se ukazuje už na Španělsku. Nová vláda Mariana Rajoye až do minulého týdne dávala najevo, že nehodlá vršit jedno úsporné opatření na druhé, jen aby splnila cíle snižování deficitů. Španělská ekonomika totiž klesá rychleji, než se dříve čekalo, a za těchto okolností by bylo rozumné snižování deficitu načas zpomalit.

S novou pozicí Madridu vyjádřil souhlas Mezinárodní měnový fond a předpověděl, že v situaci ekonomického poklesu se budou španělské schodky snižovat jen mírně. Minulý týden však Rajoy po návštěvě Berlína obnovil závazek prudkého snižování schodku z loňských osmi procent HDP až na tři procenta HDP v příštím roce, konstatoval Münchau.

Španělsko tak hodlá jít stejnou cestou jako Řecko, které se s každou další vlnou úsporných kroků propadá do stále hlubšího poklesu. Španělsko má navíc na rozdíl od Řecka hluboce zadlužený soukromý sektor a v takové situaci politika přílišných restrikcí může být „toxická“.

Zastavit propad Španělska je důležitější než ho oddlužit

Na ekonomiku totiž už vyvíjí velký tlak prudké oddlužování soukromého sektoru, což při souběžném omezování veřejného sektoru je recept na těžkou a dlouhodobou recesi. Podobnou, jaká postihovala Japonsko celá 90. léta a jaká čeká Řecko.

Podle Münchaua je vidina dlouhého propadu zemí jako Španělsko pro eurozónu mnohem větší hrozbou než jakékoli momentální epizodky nynější krize.“Kdyby se mělo Španělsko propadnout černou dírou, pak by jej žádný záchranný fond, jedno jak velký, už vytáhnout nedokázal,“ uzavírá komentátor.