Mursího chtějí obvinit ze špionáže, zadrženým zabaví majetek

V Egyptě stále demonstrují Mursího příznivci.

V Egyptě stále demonstrují Mursího příznivci.

Celkem čtrnácti členům Muslimského bratrstva má být zabaven majetek. Rozhodla o tom egyptská prokuratura. Zadržení, mezi nimiž je svržený prezident Muhammad Mursí, se možná budou muset zpovídat ze špionáže. Šéf prozatímní vlády Házim Bibláví se mezitím snaží sestavit novou vládu.

Egyptská prokuratura kromě jiného začala vyšetřovat stížnosti na Mursího a osm dalších islamistů kvůli podezření ze špionáže, spolupráce se zahraničními subjekty s cílem poškodit národní zájmy, z podněcování k vraždám pokojných demonstrantů, z útoků na vojenská zařízení a z poškozování ekonomiky země. Mursího svrhla po masových demonstracích jeho odpůrců 3. července armáda a exprezident je zadržován na neznámém místě. Z žádného trestného činu zatím nebyl obviněn. Justice nicméně dnes rovněž zahájila výslech Mursího a 30 jeho spojenců z Muslimského bratrstva v souvislosti s jejich útěkem z vězení během povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v lednu 2011.

V mezičase se rodí nová vláda. Nabídku stát se ministrem financí přijal liberální ekonom Ahmed Galal. Nabil Fahmy, někdejší egyptský velvyslanec ve Spojených státech, už dříve souhlasil s postem ministra zahraničí. Mohamed Amin el-Mahdy přijal nabídku stát se ministrem spravedlnosti. Designovaný premiér Hazim Biblaví se setkává s dalšími možnými kandidáty na ministry. Finální složení vlády by mohl oznámit během několika dní.

Proti Mursího svržení protestují davy exprezidentových přívrženců a hodlají v tom prý vytrvat, dokud se Mursí nevrátí k moci. Propuštění exprezidenta a jeho návrat do funkce žádaly v noci na sobotu desetitisíce demonstrantů. Další masová shromáždění svolalo Muslimské bratrstvo na pondělí.