Musíme udržet Británii v EU, reagují Němci na Cameronovy požadavky

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Německo se musí zasadit o to, aby Británie zůstala členem Evropské unie. Shodli se na tom němečtí politici a představitelé velkých firem v reakci na seznam požadavků na reformu EU, který v úterý představil britský premiér David Cameron.

„Udělali jsme hodně pro to, abychom umožnili Řecku setrvat v eurozóně. Měli bychom vynaložit přinejmenším stejné úsilí, abychom v EU udrželi naše důležité britské partnery,“ řekl serveru Focus Online Ralph Brinkhaus, který je místopředsedou poslaneckého klubu konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Stejný názor má i prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo. „Odchod Británie by vyvolal velkou nejistotu v celé Evropě,“ varoval s tím, že by takový krok měl negativní dopady na německou ekonomiku. Merkelová hned v úterý vyjádřila "rozumnou důvěru" v to, že unie se dohodne s Británií tak, aby se zabránilo britskému odchodu.

Podle německých médií však Cameron neřekl při představení požadavků na reformy EU nic nového. „To, co Cameron v úterý svým obvyklým žoviálním tónem přednesl jako britský reformní program, je bluf. Žádná část jeho napjatě očekávané řeči nebyla nová. Požadavky, které nyní stojí černé na bílém, se už několik měsíců pečlivě zkoumají v Bruselu i ve velkých evropských metropolích,“ napsal deník Die Welt.

Ani málo, ani moc

Zveřejnění požadavků je podle komentátorů taktická hra, v níž chce britský premiér ukázat svým voličům rozhodný postoj, zároveň se ale snaží oslabit nálady proti setrvání v unii. „Cameron se musí vypořádat s taktickým dilematem. Pokud by jeho požadavky byly příliš velké, mohl by prohrát, když by sice některé body prosadil, ty důležité však ne. Pokud by naopak požadoval příliš málo, Brusel by mu to splnil, ale doma by vyvolal dojem, že toho nezměnil dost. Cameronovým východiskem je tedy vágnost,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cameron mimo jiné požaduje omezení svobody pohybu občanů EU, která je podle Londýna provázená zneužívání britského sociálního systému. Žádá také posílení role národních parlamentů v EU a nechce, aby se Británie podílela na prohlubování evropské integrace. Novou podobu vztahů s EU chce Cameron dojednat před tím, než vypíše referendum o dalším setrvání své země v unii. To by se podle některých odhadů mohlo konat již ve druhé polovině příštího roku.

Cameron předložil v dopise čtyři velké požadavky vůči EU
Britský premiér David Cameron zaslal v dopise do Bruselu požadavky reforem Evropské unie, které budou podmínkou pro setrvání Británie v unii a které jsou zaměřeny na čtyři oblasti:
1/ Ekonomika

Státy kvůli tomu, že nepřijaly euro, nesmějí čelit diskriminaci a nevýhodám.

K jakékoli iniciativě eurozóny, jako je například bankovní unie, se ostatní země mohou připojit jedině dobrovolné, nikoli z donucení.

Daňoví poplatníci v zemích mimo eurozónu by také neměli mít povinnost poskytovat finanční podporu státům eurozóny, které se ocitnou v problémech.

Protože finanční stabilita a dohled se staly klíčovými oblastmi v kompetenci institucí eurozóny, jako je Evropská centrální banka, totéž by mělo platit pro státní instituce ostatních zemí, například Anglickou banku.

Všechny otázky, které se mohou dotknout všech členských zemí EU, mají být projednávány všemi členskými zeměmi.
2/ Konkurenceschopnosti

Británie podporuje rozvoj jednotného digitálního trhu, který může zvýšit hrubý domácí produkt EU o tři procenta.

Británie podporuje rozvoj unie kapitálových trhů a přijetí obchodních dohod s USA, Čínou, Japonskem a Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Británie usiluje o zastavení a odbourání nadměrného množství regulačních opatření a chce zajistit naprostou svobodu pohybu kapitálu, zboží a služeb.
3/ Zachování britské suverenity

Británie si chce zachovat právo nepodílet se na ambicích EU vytvářet „stále užší svazek“.

Británie naopak usiluje o posílení role národních parlamentů, které by byly schopny jako zástupci skupiny zemí zablokovat nepřijatelné legislativní návrhy.

Británii záleží na dodržování principu subsidiarity, tedy zachování rozhodovacích procesů na národní úrovni tam, kde je to nejvhodnější.

Británie si chce zachovat suverenitu v otázkách soudnictví, domácího práva a národní bezpečnosti.
4/ Migrace ze zbytku EU do Británie.

Británie požaduje, aby se volný pohyb osob nevztahoval na nové členské země unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni starých členů.

Británie chce omezit volný pohyb osob uvnitř EU, pokud je zneužíván. Zamezit přílivu migrantů chce Londýn například tím, že chce, aby lidé z EU pracující v Británii mohli pobírat přídavky a mít daňové úlevy až poté, co budou v zemi pracovat čtyři roky, po které budou přispívat do místního sociálního systému. Zrušit chce také například pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství.

Británie chce usnadnit vyhošťování cizích pachatelů trestných činů a zabraňování jejich návratu.