Musíme změnit „svět cyklistů a vegetariánů“, prohlásil polský ministr

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski Zdroj: Bundesministerium fur Auseres, Flickr.com (CC BY 2.0)

Část polské společnosti se cítí dotčena slovy konzervativního ministra zahraničí, který v médiích prohlásil, že je třeba změnit svět složený z cyklistů a vegetariánů. Nový šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski, který se těmito slovy vymezoval vůči stoupencům předchozí liberální vlády, byl po řadě kritických reakcí nucen své prohlášení vysvětlovat.

„Chceme jen vyléčit naši zemi z několika nemocí, aby se znovu uzdravila. Předchozí vláda uskutečňovala vyhraněný levicový program,“ prohlásil Waszczykowski rozhovoru pro německý deník Bild. „Jakoby se svět podle marxistického vzorce musel automaticky vyvíjet jen jedním směrem, k nové směsi kultur a ras, světu složenému z cyklistů a vegetariánů, kteří používají výhradně obnovitelné zdroje energií a bojují proti všem projevům náboženství. To nemá mnoho společného s tradičními polskými hodnotami,“ dodal ministr.

Zatímco jeho výhrady k ekologické energii byly podle polských komentátorů mířeny spíše k německému publiku, neboť Polsko na rozdíl od Německa stále sází na elektřinu vyráběnou z uhlí, slova týkající se cyklistické dopravy a bezmasé stravy vzbudila v Polsku značnou odezvu. „Získala jsem (z rozhovoru) pocit, stejně jako řada dalších vegetariánů, že jsme najednou vyčleněni, jsme o něco horšími Poláky,“ řekla televizi TVN24 populární blogerka Marta Dymeková.

Někteří sociologové oslovení médii vidí za prohlášením snahu dále rozdělit polskou společnost, kterou již několik týdnů štěpí kontroverzní kroky nové jednobarevné vlády katolicko-nacionalistické strany Právo a spravedlnost (PiS).

Lehčí jazyk pro Bild

Její člen Waszczykowski nevzbudil rozporuplné reakce některým ze svých prohlášení poprvé. Již těsně před listopadovým nástupem do funkce například získal velký prostor v médiích jeho výrok o potřebě vycvičit syrské uprchlíky, aby se mohli vrátit bojovat za svou vlast, místo aby „popíjeli kávu a pozorovali, jak my válčíme za jejich bezpečí“.

Rovněž nyní získala jeho slova z německého listu velký prostor v polských médiích, kde je byl v několika rozhovorech nucen vysvětlovat. Ve veřejnoprávní televizi TVP prohlásil, že chtěl pouze pojmenovat ideologický směr, který byl během osmi let vlády liberálů v Polsku prosazován, jenže podle Waszczykowského neuspěl.

„Němci mě za to nekritizují, neboť chápou, o co mi šlo,“ řekl ministr s tím, že nejčtenější Bild používá „lehčí jazyk“. Proto prý v nadsázce použil příměr s cyklisty, kteří již podle něho mají v polské politické kultuře své renomé.