Muslimský svět žil krvavými rituály tradičního svátku

Muslimský svátek ášúrá

Muslimský svátek ášúrá Zdroj: ctk

Statisíce šíitských poutníků zaplavily irácké posvátné město Karbalá. (Foto ČTK)
Učinili tak tradičně u příležitosti svátku ášúrá, jímž si připomínají mučednickou smrt jednoho z vnuků proroka Mohameda imáma Husajna, který zahynul v bitvě u tohoto města v roce 680.  (Foto ČTK)
Tradiční náboženské rituály byly na programu oslav svátku i v jiných muslimských zemích. (Foto ČTK)
Obřady spojené se svátkem ášúrá provázelo v mnoha případech zejména klasické sebezraňování nejzapálenějších věřících ostrými meči nebo dýkami. (Foto ČTK)
Šíité se stali v minulých dnech terčem útoků zejména v zemích, kde jsou v menšině.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Statisíce šíitských poutníků zaplavily irácké posvátné město Karbalá. Učinili tak tradičně u příležitosti svátku ášúrá, jímž si připomínají mučednickou smrt jednoho z vnuků proroka Mohameda imáma Husajna, který zahynul v bitvě u tohoto města v roce 680.

Podle místních úřadů se očekávaly ve městě až tři miliony lidí, z toho 200 tisíc ze zahraničí. Proto bylo zmobilizováno na 30 tisíc policistů a vojáků, aby dohlíželi na klidný průběh náboženské poutě. Tu v minulých letech často provázely násilnosti páchané sunnitskými extremisty, kteří považují šíity za kacíře.

Zaznamenán byl dnes pouze jeden útok pomocí nastražené bomby u města Bákubá severně od Bagdádu, při němž bylo zraněno deset lidí. Šlo o jediný incident namířený proti šíitským poutníkům od 17. listopadu, kdy opět severně od Bagdádu zabila výbušnina tři osoby a 25 dalších zranila.

Šíité se stali v minulých dnech terčem útoků zejména v zemích, kde jsou v menšině. V Pákistánu při několika pumových útocích jich zahynul v posledních 48 hodinách více než tucet, další mrtví jsou hlášeni z Jemenu.

Karbalá, která je vzdálena kolem 80 kilometrů jižně od Bagdádu, byla dnes uzavřena pro automobily. Poutníci museli respektovat nejrůznější bezpečnostní pokyny, které mají snížit riziko atentátu.

Věřící čekalo zrekonstruované Husajnovo mauzoleum, které v posledních desítkách let včetně dlouholeté vlády někdejšího diktátora Saddáma Husajna chátralo.

Obřady spojené se svátkem ášúrá, které provázelo v mnoha případech klasické sebezraňování nejzapálenějších věřících ostrými meči nebo dýkami, se konaly i v dalších iráckých městech. Na předměstí Bagdádu se dokonce uskutečnila rekonstrukce pověstné bitvy u Karbaly za účasti stovek ochotníků.

Čechy mají v Iráku rádi