Na Boehnera naléhají Obama i Tea Party

Američané jsou znechuceni neschopností svých
nejvyšších představitelů dohodnout se a vyčítají jim, že při svém politickém boji nehledí na blaho
země. Žena na snímku protestuje před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu, kde tento týden
probíhají jednání, jejichž cílem
je ukončení patové situace

Američané jsou znechuceni neschopností svých nejvyšších představitelů dohodnout se a vyčítají jim, že při svém politickém boji nehledí na blaho země. Žena na snímku protestuje před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu, kde tento týden probíhají jednání, jejichž cílem je ukončení patové situace Zdroj: reuters

Zlost Američanů nad neschopností politiků schválit financování státních úřadů se začíná snášet hlavně na jednu hlavu. Hromosvodem se stal republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner, který má možnost nechat zákonodárce hlasovat o příslušné legislativě, a ukončit tak patovou situaci.

Příčinou nedobrovolné dovolené několika set tisíc státních zaměstnanců je snaha republikánů donutit demokraty k ústupkům ohledně pro prezidenta Baracka Obamu mimořádně důležité zdravotnické reformy. Akutní začíná být i spor o navýšení dluhového stropu, kterého Spojené státy dosáhnou 17. října. Konzervativci i v tomto případě útočí na zmíněnou reformu a navíc žádají plán na snížení rozpočtových výdajů a slib, že se nebudou zavádět žádné nové daně.

Podle demokratů ale vysílají zmatené signály. Boehner na oplátku obviňuje politické rivaly z neochoty o tématech jednat a tvrdí, že ani jeden návrh tak nemá ve sněmovně šanci projít.

Obama však prohlašuje, že je nyní mezi republikány dost umírněných zákonodárců, kteří by financování úřadů podpořili i bez demokratických ústupků. „Jestliže republikáni a předseda Boehner tvrdí, že hlasů není dostatek, měli by to dokázat,“ vyzval prezident sněmovnu k hlasování o Senátem schváleném návrhu. „Mám velmi silné podezření, že je hlasů dostatek,“ dodal.
Obecně se má za to, že předseda sněmovny je pod tlakem konzervativního hnutí Tea Party, které zřejmě vidí poslední šanci na zastavení nenáviděné „Obamacare“. Tisk spekuluje, že kdyby Boehner umožnil obnovení chodu úřadů, mohlo by ho to stát funkci.

Objevují se tak vtípky, že je vlastně spíš organizátor výletů než skutečný šéf sněmovny. „Může určit, kdy a kde se republikáni sejdou a co budou jíst, ale nemá kontrolu nad agendou,“ napsal Boston Globe. Z aktuálních průzkumů vyplývá, že Američané z problémů viní obě strany, více však republikány.