Na hotelových plážích v Tunisku útočil terorista, zabil desítky turistů

Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku

Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku Zdroj: ctk/AP

Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
luxusní tuniský hotel Riu Imperial Marhaba, kde terorista zabil desítky turistů
Útok na pláže v Tunisku
18
Fotogalerie
Atentátník, který dnes zaútočil na turisty na plážích před hotely ve východním Tunisku, usmrtil nejméně 39 lidí. Dalších 36 osob utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou Tunisané, Britové, Němci a Belgičané, uvedlo tuniské ministerstvo zdravotnictví. České ministerstvo zahraničí nemá v tuto chvíli informace o tom, že by mezi mrtvými byli čeští občané, situaci ale prověřuje. K zodpovědnosti za útok se přihlásila organizace Islámský stát.

„Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal pak střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany,“ uvedl mluvčí tuniského ministerstva vnitra. Úřady nejprve hovořily o dvou útočnících, nakonec upřesnily, že atentátník byl jen jeden. Policii se ho podařilo zabít na místě. Jde prý o tuniského studenta pocházejícího z města Kajruván, o kterém dosud policie neměla žádné záznamy.

Podle svědků vypadal atentátník jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny kolem.

Atentátník prý házel rovněž granáty a jeho řádění trvalo asi 30 minut. Na svém těle měl rovněž připevněnou výbušninu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Některé z obětí zemřely přímo na plážových lehátkách.

Město Súsa leží asi 140 kilometrů od tuniské metropole. V letovisku je nyní kolem 1000 českých turistů. V luxusním hotelu Riu Imperial Marhaba, na jehož pláži došlo k útoku, nejspíš nejsou nyní ubytovaní žádní Češi. Hotel mají podle údajů Invia.cz v nabídce cestovní kanceláře Exim tours, Fischer, Azur Reizen, Best Reisen, Aeolus a Blue Style, navštěvují ho ale především anglická a německá klientela.

Jeden z britských turistů televizní stanici Sky News popsal, že uslyšel silný výbuch. Na místě pak zavládl chaos a kolem hotelu začali pobíhat návštěvníci.

„Myslela jsem si, že jde o ohňostroj a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začala volat utíkejte, utíkejte',“ řekla irskému rozhlasu Irka Elizabeth O'Brienová, která byla v sousedním hotelu se svými syny. Policie okamžitě vyklidila okolí hotelu Imperial Marhaba, před nímž zůstalo ležet tělo mrtvého atentátníka.

Jiná britská turistka Olivia Leathleyová se agentuře PA svěřila, že viděla ženu, jejíž manžel byl přímo před ní střelen do břicha. Pracovníci hotelu se prý snažili ženu odvléci do bezpečí, byla ale v naprosté hysterii. „Jen opakovala, že byl postřelený a že tam na pláži krvácí. Že jí jen řekl 'miluji tě' a pak obrátil oči v sloup,“ popsala Leathleyová.

Německá cestovní kancelář TUI již oznámila, že organizuje lety pro turisty, kteří si přejí po útocích odjet z Tuniska. Zároveň uvedla, že turisté, kteří si zamluvili dovolenou v severoafrické zemi na letošní léto, mají možnost svou rezervaci zdarma až do 15. září změnit či zrušit. V současné době má kancelář v Tunisku 3800 německých klientů, uvedla agentura Reuters.

Belgické aerolinky Jetairfly, které spadají pod společnost TUI, vrátily jedno ze svých letadel během letu zpátky do Bruselu poté, co se objevily informace o útoku. Další dnešní let byl zrušen, stejně jako čtyři sobotní spoje. Do Tuniska prý v sobotu zamíří šest prázdných letadel, která budou případné zájemce odvážet ze země.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v tuniské metropoli. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté. Země se snaží obnovit důvěru návštěvníků, avšak další útok na turisty k tomu nepřispěje. Do Tuniska v dubnu přijelo o 25 procent turistů méně než loni a příjmy z cestovního ruchu klesly o víc než 26 procent.

Teroristé zabíjeli v Kuvajtu i ve Francii

Během pátku teroristé útočili i na dalších místech. Francouzský islamista zaútočil na průmyslový závod u Lyonu na jihovýchodě země, kde s dodávkou najel do propanbutanových lahví a způsobil explozi. Předtím zavraždil svého zaměstnavatele, kterému uřízl hlavu a pověsil ji na plot objektu s černými vlajkami nechvalně známé extremistické organizace Islámský stát. Policie pachatele krátce poté zadržela.

V Kuvajtu pak zaútočil sebevražedný útočník na ší'itskou mešitu během páteční modlitby. Zabil 27 lidí, dalších nejméně 227 osob utrpělo zranění, uvedlo kuvajtské ministerstvo vnitra. K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

Dějištěm útoku byla mešita imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě města.V Kuvajtu jsou útoky na muslimy vzácné. Většina kuvajtských muslimů vyznává sunnitský islám, pouze 27 procent věřících jsou šíité.

Británie kvůli dnešním událostem svolal krizovou skupinu Cobra. Nejde jenom o útok v Tunisku, ale také o atentát ve Francii. Premiér David Cameron vyjádřil soustrast rodinám a hovořil o „solidaritě v boji proti zlu, jakým je terorismus“. „Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru,“ řekl Cameron. Proti jejich „zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici,“ dodal.

Útoky na turistická letoviska za posledních dvacet let
17. listopadu 1997 - Při útoku u Chrámu královny Hatšepsut v Luxoru zahynulo včetně šesti útočníků 68 lidí, z toho 58 zahraničních turistů, nejvíce (36) Švýcarů. K útoku se přihlásilo egyptské hnutí Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja).
12. října 2002 - Útoky na noční klub na indonéském ostrově Bali zabily 202 osob, převážně cizinců (nejvíce obětí - 88 - byli Australané). Za atentátem stáli islamističtí radikálové Jemaah Islamiyah, napojené na síť Al-Káida.
7. října 2004 - Při třech útocích v letoviscích na Sinajském poloostrově v Egyptě při hranicích s Izraelem zemřelo 34 lidí, včetně 12 Izraelců, dvou Italek a Rusa, a na 170 osob bylo zraněno. Nejvíce obětí (31) zemřelo při útoku na hotel Hilton v Tabě.
23. července 2005 - Tři teroristické útoky v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově si vyžádaly 88 obětí, včetně jednoho Čecha; z cizinů bylo mezi oběťmi nejvíce Britů (11). Přes 150 dalších osob bylo zraněno. K útokům se přihlásily Brigády Abdulláha Azzama, spřízněné s Al-Káidou.
1. října 2005 - Sebevražední útočníci zabili v turistických střediscích na indonéském ostrově Bali 15 Indonésanů, čtyři Australany a jednoho Japonce; dalších více než sto lidí bylo zraněno. Atentáty byly připsány skupině Jemaah Islamiyah.
9. listopadu 2005 - Při sebevražedných útocích na tři luxusní hotely v jordánském Ammánu přišlo o život 60 osob a na 115 lidí bylo zraněno; nejvíce obětí byli Jordánci, zemřelo při nich i šest Iráčanů, pět Palestinců či čtyři Američané. K útokům se přihlásila irácká odnož Al-Káidy.
24. dubna 2006 - Tři sebevražedné útoky v letovisku Dahab na Sinajském poloostrově zabily 23 lidí, z toho nejvíce Egypťanů, též Němce, Rusa, Švýcara, Libanonce a Maďara.
20. září 2008 - Teroristický útok na hotel Marriott v Islámábádu si vyžádal 54 obětí, včetně českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka; zemřeli i další cizinci, mj. šest Němců a čtyři Britové. Přes 260 osob bylo zraněno.
26.-29. listopadu 2008 - Série teroristických útoků na několika místech v indické Bombaji, včetně dvou luxusních hotelů, v nichž ozbrojenci drželi rukojmí, si vyžádala 174 mrtvých (včetně devíti útočníků) a přes 300 lidí bylo zraněno. Mezi oběťmi bylo i 28 cizinců z desítky zemí. Za útoky stála pákistánská islamistická organizace Laškare tajjaba.
11. července 2010 - Pumové útoky ve dvou restauracích v hlavním městě Ugandy Kampale, v nichž fanoušci sledovali finálový zápas MS ve fotbale v JAR, provedlo somálské islamistické hnutí Šabáb. Zahynulo 74 lidí, včetně 11 cizinců (mj. jeden Američan, Ir a Ind), dalších 70 osob bylo zraněno.
18. července 2012 - Pumový atentát na autobus s izraelskými turisty na letišti v bulharském černomořském letovisku Burgas si vyžádal sedm obětí (pět Izraelců, bulharský řidič a atentátník); dalších 32 lidí bylo zraněno.
23. června 2013 - Skupina asi 16 islamistických ozbrojenců postřílela na úpatí hory Nanga Parbat jedenáct lidí (tři Ukrajince, dva Slováky, dva Číňany, Američana, Litevce, Nepálce a Pákistánce). K činu se přihlásilo radikální hnutí Taliban.
18. března 2015 - Při teroristickém útoku na budovu muzea v centru tuniské metropole zahynulo 24 lidí (včetně dvou útočníků); 20 obětí byli cizinci (čtyři Italové, tři Francouzi, tři Poláci, tři Japonci, dva Španělé, dva Kolumbijci, Rus a Brit. Dalších 50 lidí bylo zraněno.
26. června 2015 - Při teroristickém útoku na pláži u hotelů ve městě Súsa ve východním Tunisku zahynulo nejméně 28 lidí.