Na Krymu soudí ukrajinského aktivistu. Za napadení těžkooděnce

Loňské nepokoje v Kyjevě

Loňské nepokoje v Kyjevě Zdroj: CTK

V krymském Simferopolu začalo soudní přelíčení s Ukrajincem Oleksandrem Kostenkem, kterého ruská justice viní z napadení příslušníka ukrajinských pohotovostních sil Berkut. Mělo k němu dojít během únorových protivládních nepokojů v Kyjevě, které vyústily ve státní převrat a nastolení proevropské ukrajinské vlády. Podle přátel vězněného unesli Kostenka na anektovaný Krym agenti ruské tajné policie.

Kostenko byl známým účastníkem demonstrací, které od listopadu 2013 až do února následujícího roku ovládly kyjevské náměstí Nezávislosti. Podle krymské prokurátorky Natalji Poklonské způsobil Kostenko během srážek s pořádkovou policií zranění jednomu z těžkooděnců jednotek Berkut. Ty tehdejší proruský režim prezidenta Viktora Janukovyče použil k brutálnímu útoku proti demonstrantům. Oběťmi násilností se stalo sto ukrajinských demonstrantů a několik policistů.

Kostenko má trvalé bydliště na Krymu, ale po anexi žil v Kyjevě. Na obsazeném poloostrově byl zadržen letos počátkem února. Jak se tam ocitl, není úplně jasné. Podle přátel vězněného Ukrajince ho zřejmě z ukrajinského území unesli už loni ruští agenti a přepravili tajně na Krym.

Aktivista pomáhal k odchodu z Krymu

Ruská prokuratura předtím několikrát Kostenka písemně vyzvala, aby se dostavil na Krym k výslechu. Aktivista tak neměl důvod dobrovolně na poloostrov cestovat, protože musel vědět, že by byl zatčen.

Loni na jaře devětadvacetiletý Kostenko založil dobročinný fond „Ukrajinský Krym - návrat“. Jeho prostřednictvím pomáhal Ukrajincům, kteří se rozhodli z okupovaného Krymu vystěhovat. Od loňského listopadu je nezvěstný, zpráva o soudním přelíčení je první informací po pěti měsících.

Trnem v oku policejních náčelníků

Kostenko v roce 2013 jako policista krymské kriminální služby odhalil skupinu obchodníků s „bílým masem“, kteří z poloostrova unesli několik žen do moskevských nevěstinců. Spolu s několika dalšími policisty pak obvinil policejní náčelníky, že jsou do případu zapleteni. Protože ale postižené odmítly vypovídat, byla kauza odložena a Kostenko byl propuštěn.