Na olympiádě je nejméně českých sportovců v historii

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Zdroj: reuters

Barbora Špotáková, oštěp
Miroslava Knapková-Topinková, skif
Jaroslav Kulhavý, cyklistika
David Svoboda, pětiboj
4
Fotogalerie
Česká nominace na letní olympijské hry čítá 105 sportovců, nejméně v historii samostatné České republiky. Poprvé po 20 letech nebude na letních hrách žádný český kolektivní sport. „Česká výprava má potenciál na desítku medailí jako v Londýně,“ prohlásil Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty, jenž zastává pozici sportovního ředitele Českého olympijského výboru a zároveň je šéfem české mise Rio.

Mezi medailové naděje patří obhájci zlata z Londýna – oštěpařka Barbora Špotáková, která bude usilovat o třetí olympijský triumf. Dále skifařka Miroslava Knapková-Topinková, jež se v Riu rozloučí s profesionální kariérou, moderní pětibojař David Svoboda a Jaroslav Kulhavý, jenž v závodě cross country na horských kolech nedávno skončil druhý na mistrovství světa.

A jaké jsou další české naděje? Zřejmě největší je atletka Zuzana Hejnová, mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek, která doslova drtila světovou konkurenci. Kvůli zranění letos ale žádný velký závod neabsolvovala, vše podřídila přípravě na Rio. Kromě Hejnové mohou získat medaili i další atleti, například oštěpaři.

Z her se většinou vracejí s medailí i vodní slalomáři, letos mají nejvyšší ambice Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová, oba mistři světa ve svých disciplínách. Medailové ambice mají i střelci či judista Lukáš Krpálek. Až na místě se rozhodne, zda dostane divokou kartu do cyklistické časovky Martina Sáblíková.

Kromě týmových sportů nemá Česko zástupce ani v jezdectví, skocích do vody a skocích na trampolíně, v taekwondu, moderní gymnastice, boxu, bikrosu a lukostřelbě.

Češi a olympiády
• Češi vybojovali na pěti olympiádách 44 medailí.

• Dosud nejmenší výprava České republiky – 115 sportovců – byla v roce 1996 na letních hrách v Atlantě.

• Nejvíce – 142 olympioniků – reprezentovalo Česko v roce 2004 v Aténách.

• Nejlépe se Čechům dařilo v Atlantě, přivezli 11 medailí.

• Před čtyřmi roky v Londýně vybojovali 10 medailí, z toho čtyři zlaté.