Na severu ebolou zamořené Libérie vznikají „morové vesnice“

Ebola je mezinárodní hrozba, potvrdila WHO

Ebola je mezinárodní hrozba, potvrdila WHO Zdroj: CTK

Liberijská vláda se snaží všemi prostředky zamezit šíření smrtícího viru ebola. O víkendu sáhla i k opatření nad jiné drastickému - izolování vesnic s vysokým výskytem nemoci od zbytku země karanténou.

Pro Evropany může takový obrázek připadat jako zlý sen z temné středověké minulosti, pro obyvatele africké Libérie je realitou půle srpna roku 2014. Vláda vyhlásila karanténu nad několika vesnicemi nejhůře postiženými výskytem krvácivé horečky. Protože jejich obyvatelé mají k dispozic jen minimum potravin a prakticky žádné zdravotnické vybavení, jedná se prakticky o rozsudek smrti, napsala agentura Reuters.

Vesničané tak jsou postaveni před nezáviděníhodnou volbu: buď zůstanou na místě a vystaví se tak téměř jisté smrti, nebo karanténu nebudou respektovat, odejdou a vystaví se postihu ze strany vlády.

Agentura popisuje případ třicetiletého Josepha Gbemba, jenž žije v jedné z takových vesnic jménem Boya v severoliberijském okrese Lofa. Gbembo, jenž sám ebolu dostal, ale přežil, se stará o pět vdov a deset čerstvých sirotků, jejichž manželé a otcové nemoci podlehli.

Ti ze sousedů, kteří přežili až dosud bez nákazy, se jej straní a nemluví s ním. Kromě hygienických důvodů a strachu z nakažení mu kladou za vinu, že virus do jejich vesnice přivedl právě on. „Lidé přede mnou utíkají, děti nemají co jíst,“ říká. Od vlády nedostal žádnou pomoc, ať už zdravotnickou, nebo v podobě potravin.

Kontraproduktivní řešení

Liberijská vláda svoje lidi v izolovaných vesnicích odepsala především proto, že nemá dostatek prostředků, aby jim potřebnou pomoc poskytla. Humanitární pracovníci se však obávají, že to je kontraproduktivní řešení. „Pokud vesničané nebudou mít k dispozici dostatek léků, vody a potravin, celá jejich společenství se prostě seberou a půjdou jinam, aby si základní potřeby opatřila,“ řekl Reuters Tannu Karbbar, pracovník charity Plan International, jež jako jedna z mála v Libérii dosud působí.

Ebola dosud ve čtyřech afrických zemích letos zabila 1144 lidí, ale právě na severu Libérie se situace v posledních dnech rapidně zhoršila: v druhém srpnovém týdnu bylo jen v okrese Lofa zaregistrováno 124 nových případů onemocnění, z toho 60 pacientů již zemřelo (údaj pochází z pondělního rána). Experti na ebolu z organizace WHO přitom upozorňují, že skutečný počet nakažených i obětí může být daleko vyšší.