Na Slovensku půjde eseróčko založit za euro, nové regule však spíše odrazují

Bratislava

Bratislava

Od nového roku čekají majitele společností s ručením omezeným změny. Slovenský stát je rozdělí do dvou skupin podle základního jmění a rozhodl se k nim i odlišně přistupovat. Do první třídy budou patřit „chudší“ společnosti se jměním do 24 999 eur a spadne do ní velká část současných firem. Právě této skupiny se týkají nová pravidla. Ostatních společností s vyšším základním jměním se přísnější nastavení nedotkne.

„Negativní novinkou pro všechna eseróčka, jejichž základní jmění nedosahuje 25 tisíc eur, je povinnost uvádět na všechny obchodní dokumenty výšku základního jmění a rozsah jeho splacení,“ konstatuje manažer poradenské společnosti Accace Peter Pašek.

Omezí se i jejich povinnosti při využívání zisku. Z něj si budou moci majitelé firem vyplatit jen tři čtvrtiny, zbytek poputuje do rezervního fondu. Rozdělovat si nebudou moci ani jiné vlastní zdroje firmy. Kompenzací těchto omezení je vládní ústupek v podobě možnosti založit eseróčko už za jedno euro. Dosud na to podnikatelé potřebují přinejmenším pět tisíc eur.

Odborníci spolu s opozicí však váhají nad potenciálem této novinky, zájem zakládat firmy za takových podmínek podle nich bude nízký. „Jednoeurová společnost s ručením omezeným není v této podobě pro malé a střední podnikání příliš atraktivní,“ podotkla bývalá šéfka rezortu spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Hranice základního jmění
25 tisíc eur základního jmění představuje dělicí linii v nových pravidlech fungování eseróček

Odhady, kolik lidí by si reálně mělo založit jednoeurové eseróčko, nemá ani samotné ministerstvo spravedlnosti, které návrh předložilo. „Počet bude záviset na svobodném rozhodnutí konkrétních podnikatelů,“ uvedl stroze Pavol Kubík z mediálního odboru rezortu. Cílem opatření je prý zjednodušit realizaci inovativních projektů, které nepotřebují vysoké vstupní investice.