Na Slovensku se srazila dvě letadla L-410. Zemřelo sedm lidí

Trosky jednoho z letadel, která se srazila na Slovensku

Trosky jednoho z letadel, která se srazila na Slovensku Zdroj: ctk/ap

Trosky jednoho z letadel, která se srazila na Slovensku
Trosky jednoho ze dvou letadel, která se srazila na Slovensku
2
Fotogalerie
Na západě Slovenska se srazily dva letouny L-410, které se následně zřítily. Nehodu nepřežilo sedm lidí, zranění utrpělo 31 lidí. Na palubě letounů byli kromě posádek parašutisté, kteří nacvičovali hromadný seskok. Většina z nich, včetně jednoho Čecha, stihla z letadel vyskočit.

K neštěstí došlo na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň nedaleko města Ilava. Jedno letadlo se zřítilo do těžko přístupného terénu, další nedaleko zmiňované obce. „V prvním letadle zahynula dvoučlenná posádka, všem parašutistům se ale podařilo vyskočit. V druhém zahynula též dvoučlenná posádka a tři parašutisté,“ řekl agentuře SITA Juraj Gyenes z Leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru Ministerstva dopravy.

„Slyšel jsem náraz a vyběhl jsem před budovu. Viděl jsem, jak jedno z letadel rotuje k zemi a vyskakují z něj parašutisté,“ řekl jeden ze zaměstnanců obecního úřadu v obci Červený Kameň. Přeživší parašutisté utrpěli podle slovenských medií jen lehká zranění.

Nehoda se stala ve výšce asi 1500 metrů, poté, co jeden z letounů náhle ztratil výšku. Na palubě obou letadel bylo dohromady 39 lidí. Podle Geynese tak jedno letadlo bylo pravděpodobně přetížené.

„Seděl jsem hned u pilotů z druhé strany. Jen jsem slyšel nějaký výkřik, co to dělají. Pak bylo slyšet ránu a už to šlo. Neviděl jsem, jak se letadla přiblížila, jen jsem cítil první náraz, druhý náraz a už to všechno lítalo nahoru dolů,“ popsal deníku Sme kritické okamžiky parašutista Roman Bakič.

Podle něj začali parašutisté vyskakovat několik okamžiků po nárazu. „Ten, kdo sedí u dveří, okamžitě musí otevřít dveře. A když se to dá, tak se skáče. My jsme byli v komplikované situaci, protože jsme se dostali do vývrtky a letadlo se roztočilo. Ale pravděpodobně někdo z pilotů tu situaci zvládl a dostali jsme se do normální situace. Jakmile nás to uvolnilo, tak jsme mohli vyskočit,“ dodal.

Parašutisté nacvičovali seskok na letecké dny, které se mají konat o nejbližším víkendu na letišti Slávnica na západě Slovenska. Plánovali překonat tři roky starý rekord, kdy absolvovali skupinový seskok ve třiceti. Teď ho chtěli podniknout v třiatřiceti. V letadlech byl kromě nich i jeden kameraman a čtyři piloti. Organizátoři letecký den kvůli nehodě pravděpodobně zruší.

Na Slovensku jde v krátké době už o třetí letecké neštěstí. V červenci na východě země havaroval záchranářský vrtulník, v jeho troskách zemřel pilot a tři záchranáři. Na konci minulého měsíce se na východním Slovensku zřítil i vojenský vrtulník. Nehodu nepřežil pilot, zbylí dva členové posádky utrpěli vážná zranění.

Nejtragičtější letecké nehody na Slovensku
82 obětí - 24. listopadu 1966 Do vrchu Sakrakopec nedaleko Bratislavy narazil bulharský letoun Iljušin Il-18, který letěl ze Sofie přes Budapešť a Prahu do Berlína. Jedná se o nejhorší letecké neštěstí na území bývalého Československa.
76 obětí - 28. července 1976 Krátce před přistáním se zřítil do jezera Zlaté piesky nedaleko Bratislavy letoun Il-18 ČSA na lince z Prahy. Ze 79 lidí na palubě neštěstí přežili tři cestující.
24 obětí - 9. října 1944 Ve Vysokých Tatrách se během Slovenského národního povstání zřítil Douglas DC-3 s československými a sovětskými výsadkáři.
22 obětí - 18. ledna 1956 Do hory Škapová v Levočských vrších narazil Douglas DC-3 ČSA. Zemřelo 18 cestujících a čtyři členové posádky, přežili čtyři lidé. Oficiálně šlo o následek srážky letadla s balonem nesoucím propagandistické letáky Rádia Svobodná Evropa, tato verze však bývá v odborné literatuře zpochybňována.
9 obětí - 9. června 1948 U letiště v Malackách se při cvičné střelbě na vlečný rukáv srazily dva stroje Aero C-3. zemřelo devět letců.
7 obětí - 19. června 1979 V Mlynické dolině ve Vysokých Tatrách havaroval vrtulník Mi-8 letky ministerstva vnitra. Zemřelo sedm lidí, dva zranění.
7 obětí - 20. srpna 2015 Na západě Slovenska se srazila dvě sportovní letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí. K neštěstí došlo na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň nedaleko města Ilava.
5 obětí - 20. října 1977 Při leteckém neštěstí u Bratislavy zemřela Viera Husáková, manželka bývalého čs.prezidenta Gustáva Husáka. Při havárii zahynula i tříčlenná posádka vrtulníků a lékař.

Obec Červený Kameň, u níž se obě letadla zřítila: