Na svatbě v Turecku se odpálil sebevražedný atentátník, zabil desítky lidí

pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku

pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku Zdroj: profimedia.cz

pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku
pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku
pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku
3
Fotogalerie
Sobotní pumový útok na kurdskou svatbu v jižním Turecku, který připravil o život nejméně 51 lidí, spáchal podle tureckých představitelů sebevražedný atentátník ve věku 12 až 14 let. Tři desítky mrtvých byly mladší 18 let. Zhruba stovka osob utrpěla zranění, která byla ve dvou desítkách případů označena jako těžká.

„Teroristovi, který se vyhodil do povětří včera v Gaziantepu, bylo přibližně 12 až 14 let,“ řekl prezident v televizi. K útoku se dosud žádné uskupení nepřihlásilo, Erdogan však již dříve usoudil, že ho „pravděpodobně“ má na svědomí radikální uskupení Islámský stát.

Podle zpravodajské stanice BBC mohlo jít o pomstu islamistů za nedávné ztráty území během bojů v Sýrii. Kurdští bojovníci s pomocí leteckých sil koalice vedené USA vyhnali IS z jejich bašty v Manbidžu.

Mohlo jít i o okamžitou odpověď na sobotní prohlášení tureckého premiéra Binaliho Yildirima, že jeho vláda chce hrát aktivnější úlohu v syrském konfliktu. Hovoří se o tom, že má dojít k ofenzívě rebelů z tureckého území na město Džarabulus na syrské straně hranic, které je v držení IS.

Turecké úřady nejprve informovaly o dvou desítkách obětí a bilanci postupně zvyšovaly. Atentátník se podle místních médií odpálil během obřadu, který se konal v sobotu večer pod širým nebem ve městě Gaziantep zhruba 65 kilometrů od syrských hranic.

„Odsuzujeme zrádce, kteří připravili a spáchali tento útok,“ zdůraznil guvernér oblasti Ali Yerlikay. V oblasti letos v květnu sebevražedný atentátník zabil dva policisty.

Svatby se podle agentury AFP zúčastnilo mnoho Kurdů, zejména žen a dětí, a řada z nich přišla o život, což posílilo spekulace o tom, že útok je dílem islamistů. Mnoho z nich považuje Kurdy za nepřátele; v sousední Sýrii kurdské milice bojují s IS. Podle stanice BBC si atentátník vzal na mušku svatebčany tančící v ulicích.

Erdogan dnes ráno v prohlášení uvedl, že nedělá „žádný rozdíl“ mezi kazatelem v exilu Fethullahem Gülenem, kterého viní z nepovedeného pokusu o převrat v Turecku z půlky července, kurdskými povstalci a IS coby „pravděpodobným strůjcem atentátu v Gaziantepu“. „Naše země, náš národ mohou jen zopakovat jediné poselství těm, kteří na nás útočí: Prohrajete!“ zdůraznil prezident.

Také turecký premiér Binali Yildirim v prohlášení atentát odsoudil a slíbil, že země překoná období „dábelských“ útoků. „Svatební slavnost se změnila v místo zármutku,“ řekl šéf kabinetu.

Podobné atentáty jsou v Turecku v posledních dnech stále častější. Trojice pumových útoků, které otřásly ve středu a ve čtvrtek východem Turecka, si vyžádala celkem 14 mrtvých a více než 220 zraněných.

Výběr největších teroristických útoků v Turecku
13. března 1999 - Výbuch bomby v obchodním středisku v Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých. K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK).

15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.

20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC - si vyžádaly nejméně 32 mrtvých a na 400 zraněných.

11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace Islámský stát (IS).

20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka organizace Islámský stát (IS).

12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

17. února 2016 - Teroristický útok v centru metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. Nepřežilo ho 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

13. března 2016 - Exploze v centru Ankary si vyžádala životy nejméně 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK.

19. března 2016 - Při sebevražedném útoku v Istanbulu zemřeli čtyři lidé včetně atentátníka, 20 osob utrpělo zranění.

7. června 2016 - Automobil naložený výbušninou vybuchl ve čtvrti Vezneciler poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, která se označuje za odnož Strany kurdských pracujících.

8. června 2016 - Při atentátu na policejní stanici na jihovýchodě Turecka zahynulo šest lidí a desítky dalších byly zraněny. K útoku se přihlásili separatisté ze Strany kurdských pracujících.

28. června 2016 - Výbuchy a střelba na istanbulském Atatürkově letišti si vyžádaly životy 45 lidí a na 240 zraněných. Podle tureckých úřadů stál ze atentátem Islámský stát, tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu

18. srpna 2016 - Trojice pumových útoků, které otřásly během 24 hodin východem Turecka si vyžádala 14 mrtvých a více než 220 zraněných. Dvě nálože vybuchly u policejních stanic, třetí zasáhla projíždějící vojenské auto.

20. srpna 2016 - Pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku, zhruba 65 kilometrů od syrských hranic, připravil o život nejméně 50 lidí a skoro stovka osob byla zraněna.