Na východ Ukrajiny dorazil další ruský humanitární konvoj

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014) Zdroj: CTK

Konvoj 170 ruských nákladních vozů dovezl dnes do hlavních bašt proruských separatistů na východě Ukrajiny, Doněcka a Luhanska, přibližně 1800 tun potravin. Hlavně prý masových a rybích konzerv, mouky, cukru a rýže jako humanitární pomoc pro válkou rozvrácený Donbas. Oznámily to ruské úřady.

„Do Doněcka dojelo více než 80 kamionů s humanitárním nákladem, tvořeným z větší části potravinami. Přivezly také léky, hygienické potřeby, knihy a školní pomůcky,“ řekl agentuře TASS Oleg Voronov z ruského ministerstva pro mimořádné situace, které konvoj vypravilo.

Další část konvoje, také více než 80 kamionů, předtím dovezla pomoc do Luhanska. Po vyložení nákladu se vozy vrátí zpět do Ruska.

Šlo již o šestnáctý humanitární konvoj vypravený od začátku proruské vzpoury v dubnu loňského roku. Rusko podle TASS od loňského srpna odeslalo na Donbas více než 20 tisíc tun humanitární pomoci.

Ukrajina považuje ruské humanitární konvoje za provokaci a porušení své svrchovanosti. Celní odbavení na hranicích obstarávají povstalci, u přejezdu několika konvojů byli údajně pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ukrajinská pasová a celní kontrola nemá k hranicím kontrolovaným separatisty přístup.

Na východoukrajinské frontě vcelku klid, stahování děl pokračuje
Proruští separatisté na východě Ukrajiny během uplynulé noci vcelku dodržovali klid zbraní, některé skupiny povstalců ale pokračují v provokacích vůči ukrajinské armádě. Uvedl to dnes mluvčí protipovstalecké operace Anatolij Stelmach. Provokací se podle něj dopouštějí ty povstalecké jednotky, které se zřejmě vymykají kontrole velení separatistů.
Ukrajinské ministerstvo obrany současně ujistilo, že stahování těžkých zbraní od frontové linie bude dnes pokračovat, a to pod kontrolou pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Už za pár hodin média ukážou záběry, jak naše kolony s děly odjíždějí do týlu,“ přislíbil Serhij Haluško z ministerstva. Současně ujistil, že na frontové linii zůstává dost sil na to, aby odrazily případný útok nepřítele.