Napětí v německé vládní koalici kvůli údajné spolupráci s NSA sílí

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

"Ohrožují německou bezpečnost," tvrdí konzervativci kancléřky Angely Merkelové o svých koaličních partnerech z řad sociálních demokratů (SPD). Reagují tak na špionážní aféru kolem Spolkové zpravodajské služby (BND), v níž sociální demokraté trvají na zveřejnění přesného rozsahu spolupráce mezi BND a americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). BND údajně pomáhala Američanům sledovat evropské firmy a úřady.

Merkelová na počátku května uvedla, že podrobnosti o spolupráci obou tajných služeb oznámí až po konzultaci s Washingtonem. Vicekancléř a předseda SPD Sigmar Gabriel však trvá na bezodkladném zveřejnění informací. Z SPD zaznívají hlasy, že je nepřípustné, aby se německá kancléřka podřizovala Spojeným státům.

„V době, kdy jsme více než kdy dříve vystaveni hrozbě mezinárodního terorismu, je nezodpovědné lehkomyslně ohrožovat vztahy s USA a spolupráci tajných služeb,“ řekl deníku Tagesspiegel místopředseda kancléřčiny Křesťansko-demokratické unie (CDU) Armin Laschet.

V době, kdy jsme více než kdy dříve vystaveni hrozbě mezinárodního terorismu, je nezodpovědné lehkomyslně ohrožovat vztahy s USA a spolupráci tajných služeb

„Chování pana Gabriela ve věci BND považuji za nepřijatelné. Neodpovídá tomu, že (Gabrielova) vládní strana nese odpovědnost za stát,“ uvedl předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. Politici konzervativní unie CDU/CSU mluví o tom, že se SPD snaží hrát roli opoziční strany, přestože zůstává ve vládní koalici. „Stále víc tak vzniká dojem, že SPD usilovně hledá téma, kterým by si zlepšila špatné postavení v průzkumech,“ řekla místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová.

Voličská podpora SPD se dlouhodobě pohybuje kolem 25 procent. Od parlamentních voleb v roce 2013 se nezměnila, přestože sociální demokraté prosadili ve vládní koalici svou klíčovou prioritu zavedení minimální mzdy. CDU/CSU dlouhodobě podporuje 42 procent Němců.

IP adresy a mobilní čísla

Aféra kolem BND vypukla v dubnu, kdy týdeník Der Spiegel přinesl informace, že německá tajná služba poskytla Američanům na jejich žádost zpravodajská data až ve 40 tisícovkách případů týkajících se Evropy. Údajně šlo o IP adresy a mobilní telefonní čísla. Podle všeho se NSA zajímala o evropský zbrojní koncern EADS, leteckého výrobce Eurocopter (nyní Airbus Helicopters) či o francouzské úřady.

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tato odhalení otřásla vztahy mezi Berlínem a Washingtonem.