Narození dědice pomáhá oblibě dynastie i britské ekonomice

Malého prince vítaly v ulicích Londýna davy lidí

Malého prince vítaly v ulicích Londýna davy lidí Zdroj: Reuters

Monarchie Členové Commonwealthu, další země i tisk se předhánějí, kdo vzdá nejoriginálněji hold novému dědici britského trůnu, v současnosti třetímu v následnické linii. Řada významných státníků vyjádřila princi Williamovi a vévodkyni Catherine blahopřání k narození syna.

„Díky speciálnímu vztahu mezi námi jsou Američané potěšeni, že mohou společně s Brity oslavovat příchod mladého prince,“ prohlásil šéf Bílého domu Barack Obama. S gratulací přispěchal například i separatisticky naladěný skotský premiér Alex Salmond.

Narození královského potomka doprovázely dělostřelecké salvy a zvony. Některá místa, například Niagarské vodopády, na znamení pohlaví dítěte podbarvila modrá světla. Britové nyní netrpělivě čekají, jestli se malý Windsor bude jmenovat George, James, Edward, nebo zda rodiče zvolí netradiční jméno. Už nyní se ale spekuluje o vzdělání a kariéře možného budoucího krále. Podobně jako u jeho otce se zmiňuje prestižní internátní škola v Eatonu a vojenská služba.

Královské porody byly vždy mimořádně sledovanými událostmi, k masovosti ale tentokrát přispěly nové kanály. Na Twitteru bylo „ve špičce“ 25 tisíc zpráv o princi za minutu. Odhaduje se, že oslavy pomohou britské ekonomice 240 miliony liber.

Jen za alkohol by lidé mohli utratit více než 60 milionů. Další výdaje půjdou především na nejrůznější upomínkové předměty.

Britský bulvární deník The Sun na počest narození dědice trůnu změnil pro včerejší den svůj název
na The Son (Syn)Britský bulvární deník The Sun na počest narození dědice trůnu změnil pro včerejší den svůj název na The Son (Syn) | E15Bulvární deník The Sun na počest narození dědice trůnu změnil svůj název na The Son (Syn)

Narození dědice společně se svatbou jeho rodičů a oslavami šedesáti let vlády královny Alžběty přispívají navzdory hospodářské krizi k nebývalé popularitě královské dynastie. Pro zachování monarchie se podle aktuálního průzkumu vyslovilo téměř osmdesát procent Britů.

„Bylo to pár pozoruhodných roků pro naši královskou rodinu. Královská svatba, která lidi chytla za srdce. Neobyčejné a skvostné jubileum a nyní královský porod, vše od rodiny, která vykonala pro tento národ tak ohromnou službu,“ řekl premiér David Cameron.