"Naše ostrovy, naše volba". Falklandské referendum začíná

Falklanďané zamířili pod heslem "Naše ostrovy, naše volba" k referendu

Falklanďané zamířili pod heslem "Naše ostrovy, naše volba" k referendu Zdroj: profimedia.cz

Zůstat britským zámořským územím, nebo se připojit k Argentině. Takovou volbu dnes mají obyvatelé Falklandských ostrovů, které o své budoucnosti rozhodují v referendu. Předpokládá se, že pro věrnost královně se vysloví drtivá většina Falklanďanů.

Místní vláda si dala za cíl dostat hlasovací urny ke všem 1650 registrovaným voličům řídce osídlených ostrovů. Hlasování skončí v pondělí. Ostrované dostali jednoduchou otázku: „Přejete se, aby si Falklandské ostrovy udržely svou nynější politický status zámořského teritoria Spojeného království?“. Podle některých odhadů odpověď „ano“ zvolí úplně všichni voliči.

Svou suverenitu nad souostrovím, které leží asi 500 kilometrů od jejích břehů, opakovaně proklamuje Argentina. Její snahy o ovládnutí Falkland zesílily loni, v roce 30. výročí války o ostrovy. Nynější referendum by mělo posílit politickou pozici Londýna, který chce dosáhnout definitivního uznání svého práva na ostrovy. Napětí roste také kvůli objevu nalezišť ropy ve vodách okolo souostroví.

Úplnou suverenitu nad Falklandami Velké Británii nepřiznávají například Spojené státy, ty uznávají pouze „britskou de facto správu ostrovů“. „Před uskutečněním referenda nebudu toto téma komentovat ani já, ani prezident,“ prohlásil během nedávné návštěvy Londýna nový americký ministr zahraničí John Kerry.

Zatímco Velká Británie chce o osudu ostrovů rozhodnou na základě „práva na sebeurčení“ jeho obyvatel, Argentina argumentuje svou „suverenitou“ nad Falklandy a chce o celé záležitosti rozhodnout na půdě OSN. Argentinské ministerstvo zahraničí tvrdí, že obyvatelé ostrovů jsou „dovezení“ a proto se budou rozhodovat jako Britové.

Ostrované, jejichž předci na ostrovy často připluli před osmi či devíti generacemi, takové argumenty odmítají. „Nejsme více či méně dovezení než většina obyvatel Argentiny. Stejně jako oni jsme společností přistěhovalců,“ řekl agentuře Reuters John Fowler, zástupce šéfredaktora místního týdeníku Penguin News. Falklanďané nepředpokládají, že argentinská prezidentka Cristina Fernandézová kvůli referendu změnila názor. Svým jasným probritským postojem chtějí získat mezinárodní podporu.