Násilí v Egyptě si vyžádalo 638 obětí. Islamisté chystají pochod milionů

Násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den

Násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den

násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den
Násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den
Násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den
Násilí v Egyptě má stovky obětí za jediný den
Vlna násilí má stovky obětí
13
Fotogalerie
Při krvavých srážkách v Egyptě mezi vládními oddíly a přívrženci svrženého prezidenta Muhammada Mursího podle egyptského ministerstva zdravotnictví zahynulo 638 lidí a na 4000 bylo zraněno. První oběť má také turistická Hurghada. Muslimské bratrstvo navíc na dnešní den připravuje další mohutné protesty.

Incidenty zasáhly kromě velkých egyptských měst i pobřežní oblasti Rudého moře - ve středu v Hurgadě zahynul člen Muslimského bratrstva. Češi začínají rušit zájezdy do Egypta, kde jsou na neurčito uzavřeny turistické památky včetně pyramid v Gíze.

Hluboce rozdělená egyptská společnost navíc dnes bude čelit další konfrontaci, k níž ve snaze semknout své přívržence vystavené armádním represím vyzvalo Muslimské bratrstvo. Po poledních modlitbách se mají stoupenci svrženého prezidenta Mursího vydat do ulic měst k celonárodnímu „milionovému pochodu zloby“ a skoncovat s režimem „armádních pučistů“.

Mobilizace k „pochodu zloby“ je ozvěnou lidového povstání z počátku roku 2011, kdy byl pod stejným heslem svržen prezident Husní Mubarak. Odpůrci islamistů z řad liberálních a levicových organizací vyzvali naopak na dnešní den k protestům proti „teroristickým akcím“, jichž se podle nich Muslimské bratrstvo dopouští.

Akce se mají uskutečnit navzdory sílícím mezinárodní výzvám ke klidu a zdrženlivosti. Rada bezpečnosti OSN vyzvala na svém mimořádném zasedání k národnímu usmíření a zastavení všech násilností. Rostoucí nevoli s krizovým vývojem v Egyptě a s postupem egyptské armády dávají najevo i Spojené státy.

Zásah ostrou municí

Policie ve středu tvrdě zakročila proti dvěma protestním táborům stoupenců Mursího v Káhiře. Podle svědků policisté zasáhli slzným plynem, buldozery a nakonec i ostrou municí. Mezi oběťmi jsou i desítky policistů. Přechodný prezident a vláda následně vyhlásili v Egyptě výjimečný stav a mnohde zákaz nočního vycházení. Protesty Muslimského bratrstva přesto pokračovaly i ve čtvrtek.

Al-Džazíra připomenula, že výjimečný stav vyvolává mezi Egypťany neblahé vzpomínky na éru bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Za jeho vlády bylo toto opatření vyhlášeno roku 1981 a zrušeno bylo až v květnu 2012, tedy déle než rok po Mubarakově odstoupení. Za Mubarakovy éry se díky mimořádným bezpečnostním pravomocem policie a armády ocitly před vojenskými nebo trestními soudy tisíce politických disidentů a islámských radikálů. Výjimečný stav byl sice v roce 2012 zrušen, avšak s tím, že v případě mimořádných událostí může být kdykoli obnoven.

Cestovní kanceláře ruší nebo přesouvají poznávací zájezdy

Tuzemské cestovní kanceláře kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Egyptě ruší nebo přesunují poznávací zájezdy. Kanceláře také evidují první storna pobytových zájezdů. V turistickém letovisku Hurgada byl hlášen první mrtvý. Mělo jít o člena Muslimského bratrstva, který byl zabit v centru města, ne tedy u moře. „Na září a říjen byly vypsány poznávací zájezdy do Egypta. U nich se ty termíny pravděpodobně změní nebo budou zrušeny,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Pokud by byl vyhlášen i zákaz vycházení, tak by musely CK většinu svých zájezdů zrušit, dodal.

K mimořádnému opatření přistoupila například CK Fischer, která klientům, kteří již mají zakoupený zájezd do této země s odletem do 31. srpna, umožní bezplatnou změnu destinace.

Ministerstvo zahraničí varuje a doporučuje:
Lze očekávat, že i v nejbližších dnech, nejen ve velkých městech jako je Káhira, Alexandrie, Suez apod., budou nadále probíhat nepokoje a protesty. Lze očekávat jejich násilný průběh. MZV doporučuje, aby čeští turisté v současné době do těchto měst necestovali. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek, MZV však nedoporučuje turistům v těchto dnech vůbec vycházet z resortů. MZV dále nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba. MZV doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách http://www.mzv.cz v kapitole „Cestujeme“ a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře - www.mzv.cz/cairo, kapitolu „Víza a konzulární informace“. Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na Konzulární oddělení Zastupitelského úřadu ČR v Káhiře (+20) 0122 742 7513.

Zdroj: MZV