Nástupce Benedikta XVI. čekají hospodářské problémy

Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil

Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil Zdroj: Vatikan

Papež Benedikt XVI. odchází v době, kdy Vatikán čelí finančním problémům a skandálům. V roce 2011 stát hospodařil s deficitem patnáct milionů eur, což byl nejhorší výsledek za celé roky. Špatná čísla zdůvodnil vysokými náklady na zaměstnance a komunikaci a negativním trendem na finančních trzích. Nejmenší stát se netají tím, že schodek vykáže i za loňský rok, konečná data ale zveřejňuje až v červenci.

Ekonomové Vatikánu nedávno uvedli, že je vzhledem k „pokračující neschopnosti navýšit zdroje“ třeba šetrněji hospodařit. „Jediným řešením je snížení nákladů racionalizací a optimalizací současných zdrojů,“ řekl kardinál Giuseppe Versaldi, jenž řídí rozpočtovou kancelář. Problémy by se přitom mohly ještě prohloubit. V poslední době se mluví o tom, že v ohrožení je jeden z největších příjmů. Němci totiž ve zvýšené míře odcházejí z katolické církve a ta tak přichází o povinné daně.

O tom, že Svatý stolec bere šetření vážně, svědčí například výdaje na vánoční výzdobu. Za tradiční jesličky na Svatopetrském náměstí tentokrát utratil 29 tisíc dolarů. Z dokumentů uniklých v rámci aféry Vatileaks vyplývá, že v roce 2009 to bylo téměř tři čtvrtě milionu. Vatikán se také snaží hledat alternativní prameny. Na podzim se poprvé obrátil přímo na turisty a poutníky, aby mu pomohli spravit sloupořadí na Svatopetrském náměstí nákupem speciálních známek.

Ministát se navíc v současnosti potýká s nařčením z nedostatečného boje proti praní špinavých peněz a nevyhovujícího dozoru nad svou bankou. Fungování ústavu provázejí skandály a vyšetřování, jež poškozují reputaci církevního centra. Italská centrální banka na počátku roku dokonce nařídila Deutsche Bank Italia, jež má na starosti karetní platby na území Vatikánu, aby tam deaktivovala své terminály.

Vatikánské památky a muzea jsou významným zdrojem příjmů, pět milionů lidí v nich v roce 2011 nechalo přes 91 milionů eur. Za vstupenky a suvenýry se v nich ale kvůli opatření mohlo platit jen v hotovosti. Až tento týden média informovala o tom, že Vatikán problém vyřešil. Obrátil se na švýcarskou instituci, která není svázána pravidly EU, elektronické platby podle mluvčího tedy opět fungují.