NATO: Na východě Ukrajiny dochází k častému porušování příměří

Ukrajinský voják na hlídce

Ukrajinský voják na hlídce Zdroj: Olof Jarlbro

Příměří mezi vládními silami a separatisty na východě Ukrajiny je každodenně porušováno a monitorovací týmy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) často při své práci naráží na překážky. Novinářům to dnes řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ruská federace podle něj nadále východoukrajinské separatisty podporuje nejen dodávkami materiálu a vybavení včetně zbraní, ale také nejrůznějšími radami a pomocí.

“(Rusové) také soustředí vojáky na ukrajinských hranicích a pokračují s podporou separatistů přímo na východě Ukrajiny. To je důvod proč dál žádáme Rusko, aby plně respektovalo ukrajinskou územní celistvost a suverenitu,“ řekl Stoltenberg novinářům po dnešním jednání ministrů obrany aliančních zemí s jejich ukrajinským protějškem Stepanem Poltorakem.

Poltorak před novináři prohlásil, že o příměří se dá často hovořit jen s velkými potížemi. „Jak můžeme mluvit o příměří, když je porušováno šedesátkrát a vícekrát za den? Když máme každý den zraněné a mrtvé?,“ zeptal se na tiskové konferenci. Separatisté, které ukrajinská strana označuje za „teroristy“, nyní podle něj v určitých částech kontaktní linie používají i těžké zbraně včetně dělostřelectva.

Tisíce případů porušení příměří

Podle ukrajinského ministra bylo od počátku roku zaznamenáno přes 7000 případů, kdy bylo příměří porušeno. Ukrajinské jednotky podle něj na „provokaci teroristů“ odpověděly v 900 případech, kdy byly přímo ohroženy či hrozilo, že separatisté získají nové území. Poltorak také řekl, že v některých případech navíc separatisté střílejí na své vlastní území.

Ukrajinský ministr připomněl nejen soustředění nejméně tří ruských divizí a výcvikové infrastruktury v blízkosti ukrajinských hranic, ale také rostoucí počty ruských lodí a ponorek u ukrajinských břehů v Černém moři.

Cestou k trvalému a mírovému vyřešení konfliktu jsou podle Stoltenberga dál jen minské mírové dohody, které musí být všemi stranami plně uvedeny v život. „Viděli jsme mnoho problémů a porušení příměří,“ řekl Stoltenberg a připomněl také sestřely bezpilotních letadel, která k pozorování situace využívá OBSE.

Aliance dnes zopakovala svou trvající podporu Ukrajině a jejímu reformnímu úsilí a ministři souhlasili s jejím pokračováním.

Modernizace během konfliktu

„Modernizace ukrajinských sil, když jsou zapojeny v konfliktu, není snadný úkol. Ale vláda dělá pokroky. Ukrajina je oddána pokračování reforem, to je významné a vítáme to,“ řekl Stoltenberg. Nový „rozsáhlý balík“, který shrnuje dosavadní části alianční pomoci a přidává některé další, má počátkem července potvrdit varšavský summit NATO. Aliance už nyní pomáhá s modernizací institucí a reformami, přispívá k modernizaci velitelských systémů, logistiky, kybernetické obrany a například také na rehabilitace zraněných ukrajinských vojáků.

Stoltenberg dnes uvedl, že se šéfy států a vlád aliančních zemí se ve Varšavě setká ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jednání podle generálního tajemníka aliance ukáže trvající politickou a praktickou podporu aliančních zemí určenou Ukrajině a její suverenitě.

Porošenko by měl naopak zdůraznil trvající ukrajinské úsilí bojovat s korupcí a modernizovat instituce, včetně bezpečnostních. „Významným prvkem je zajištění existence demokratické politické kontroly ukrajinských ozbrojených sil,“ řekl Stoltenberg.

Ukrajinský ministr Poltorak doplnil, že reforma ozbrojených sil by měla být dokončena v roce 2018 reformou generálního štábu; k roku 2020 má být dosaženo maximální schopnosti ukrajinské armády spolupracovat se silami NATO.