NATO otevře kancelář v Moldavsku. Pomůže s reformou armády

Vojáci moldavské armády

Vojáci moldavské armády Zdroj: Jerry Morrison, U.S. Air Force

Severoatlantická aliance (NATO) otevře na podzim v Moldavsku svou kancelář, která má podpořit reorganizaci armády této postsovětské země, ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem. Oznámil to dnes po schůzce se svým moldavským kolegou rumunský ministr obrany Mircea Duša.

V kanceláři budou pracovat „odborníci z mnoha zemí, včetně Rumunska“ na úkolu „připravit moldavskou armádu na integraci a restrukturalizaci v souladu se standardy NATO“, řekl Duša. „Doufám, že kancelář bude fungovat od září či října,“ dodal.

S moldavským ministrem obrany Anatolem Salaruem se dohodl také na vytvoření společné jednotky o síle praporu se sídlem v rumunském městě Jasy, nedaleko moldavské hranice.

NATO se loni v září na summitu ve Walesu rozhodlo posílit svou pomoc Moldavsku v rámci programu podpory partnerských zemí, který má posílit jejich obranyschopnost.

Země s 3,5 miliony obyvatel (bez půl milionu lidí žijících v separatistickém Podněstří) bývá označována za nejchudší evropský stát. Nicméně i přes nátlak Moskvy a omezení dovozu moldavského ovoce do Ruska podepsal loni Kišiněv dohodu o přidružení k Evropské unii.

Rusko má nicméně pod pláštíkem mírových sil asi 1500 svých vojáků v mezinárodně neuznávaném Podněstří na východě Moldavska, ovládnutém ruskými separatisty po krvavém konfliktu na začátku 90. let.