Navalnyj dostal 3,5 roku podmíněně, jeho bratr míří za mříže

Alexej Navalnyj u soudu v Moskvě

Alexej Navalnyj u soudu v Moskvě Zdroj: ctk/ap

Známý kritik ruského prezidenta Alexej Navalnyj dostal za údajnou zpronevěru 3,5letý podmíněný trest, jeho bratru Olegovi soud uložil stejně dlouhý trest, ovšem nepodmíněný. Prokuratura žádala deset let vězení. Oblíbený bloger vždy tvrdil, že jde o politický proces. Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají.

Soud v pondělí překvapivě ohlásil, že rozsudek vynese už dnes, více než dva týdny před stanoveným termínem. Důvod tohoto rozhodnutí neuvedl. Důvodem prý byla skutečnost, že soudkyně Jelena Korobčenková už stihla napsat rozsudek.

Hlavním motivem změny ale podle všeho byla snaha vyhnout se protestům stoupenců Navalného, kteří se 15. ledna, v původně očekávaný den vynesení verdiktu, chtěli sejít.

Asi stovku stoupenců měl nicméně Navalnyj u soudu i dnes. Před budovou panovala přísná bezpečnostní opatření a přišly informace o několika zatčených. Přívrženci opozice chtějí demonstrovat na Manéžním náměstí u Kremlu vpodvečer. Účast zatím na Facebooku přislíbilo na 16 tisíc lidí, avšak pořádkové síly jsou už na místě a policie varovala před „nezákonnými akcemi“.

Bratr jako rukojmí

Na sociálních sítích se objevilo množství kritiky nynějšího „nejpodlejšího“ verdiktu. Jak napsali někteří uživatelů komunitní sítě Twitter, Navalného bratr, který se v politice nijak neangažoval, „se stal rukojmím Kremlu“. Sám Alexej Navalnyj v první reakci na rozsudek prohlásil, že jde o formu nátlaku na něj.

„Nestydíte se? Co to děláte? Co je to za svinstvo? Za co (bratra) vězníte? Abyste mě ještě více potrestali?“ zvolal opozičník, který má dřívějším soudním rozhodnutím uloženo domácí vězení.

Škoda, co se nestala

Vynášení rozsudku trvalo méně než 15 minut, ačkoli ruští soudci obvykle čtou verdikty dlouhé hodiny. Tentokráte však odůvodnění rozhodnutí obhajoba a obžaloba dostanou později. Soudkyně uznala oba bratry vinnými ze zpronevěry 27 milionů rublů (asi 11 milionů Kč) francouzské kosmetické firmy Yves Rocher, ačkoli ta prostřednictvím finančního ředitele své ruské pobočky Christiana Melnika uvedla, že neutrpěla žádnou škodu. Soud navíc každého z bratrů potrestal půlmilionovou pokutou (asi 200 tisíc Kč).

Ruští experti podle serveru newsru.com předpokládají, že odsuzující verdikt může nepříznivě ovlivnit ekonomiku, protože může být vnímán jako signál o ovzduší v zemi, kde kdokoli může být potrestán za cokoli. Skeptici ale předpokládají, že byznys i tak počítá do budoucna s nejhorším.

Alexej Navalnyj patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina na přelomu let 2011 a 2012. Je pokládán za nejvíce charismatického a vlivného Putinova odpůrce, přestože jeho popularita a vliv jsou oproti hlavě státu mnohem omezenější, vzhledem k téměř zanedbatelné roli opozice a nezávislých médií v Rusku.

Kreml mlčí

Kreml se zdržuje komentáře. „Nijak to nekomentujeme (…) Toto není téma pro zvláštní hlášení prezidentovi,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Už loni byl Navalnyj odsouzen k pětiletému trestu, později změněnému na podmínku, za údajný podvod a zpronevěru 16 milionů rublů (asi šest milionů korun) v jedné dřevařské firmě v procesu, který odpůrci režimu označili za vykonstruovaný. Navzdory tomuto rozsudku Navalnyj loni v září ve volbách moskevského starosty získal druhou příčku s 27 procenty hlasů.

Pravomocné odsouzení je v Rusku překážkou případné kandidatury v prezidentských volbách, které by se měly konat v roce 2018.