Návrhy na vyloučení Řecka ze Schengenu zaznívají v Německu i z vládní CDU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

O vyloučení Řecka z schengenského prostoru kvůli neplnění povinností vůči migrantům hovoří už i ekonomičtí experti Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové. Roste tak na ni tlak z její vlastní strany, píše dnes německý deník Die Welt, který hovořil s šéfem hospodářské rady CDU Wolfgangem Steigerem.

Ekonomické křídlo CDU žádá dočasné uzavírání hranic, pokud se neprosadí společné evropské řešení. Od Merkelové proto očekává tvrdý postoj na nastávajícím summitu EU tento týden v Bruselu. „Pokud znovu nenastane evropská shoda v otázce uprchlíků, musí být Řecko vyloučeno ze schengenského prostoru,“ řekl Steiger.

Pro Německo by podle něj byly náklady dočasného uzavírání hranic nižší než při pokračování stávající politiky otevřených dveří. Základní předpoklad pro všude otevřené hranice uvnitř Evropy už nyní není zaručen, prohlásil Steiger. Řecko totiž podle něj zanedbává svou povinnost a Schengen už je těžce oslaben.

„Nemáme čas čekat, až se Řecko konečně začne držet standardů EU,“ pokračoval expert. „Jestliže nějaká země neplní své povinnosti, pak se musí Schengen posunout směrem ke střední Evropě,“ uzavřel Steiger.

Řecko prý v Schengenu už fakticky není

O obnovení hraničních kontrol uvnitř schengenského prostoru nebo vyloučení Řecka ze zóny volného pohybu osob se v EU otevřeně mluví už několik týdnů. Například slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák koncem ledna řekl, že Řecko vzhledem ke svému přístupu k migrační krizi už fakticky zemí schengenského prostoru volného pohybu není.

Vyřazení Řecka ze Schengenu by de facto znamenal i „záložní hraniční systém“, o němž dnes budou v Praze jednat premiéři visegrádské skupiny (V4) s představiteli Bulharska a Makedonie. Na jejich úrovni by měla vzniknout záložní hraniční linie, jejímž účelem by bylo regulovat příliv uprchlíků.

Iniciativa V4 je mnohými komentátory vnímána jako konkurenční vůči plánům Merkelové a Bruselu, které sázejí na řešení migrační krize za pomoci Turecka. Merkelová dokonce navrhuje, aby státy EU převzaly část syrských uprchlíků od Turecka výměnou za posílení kontroly migrantů a hranic.