"Návštěvníci" z Ruska jsou v Asadově pobřežní baště oblíbení

Ulice Latákíje

Ulice Latákíje Zdroj: CTK

V hale bývalého hotelu Meridien v Latákíji posedává uprostřed syrských rodin, slavících muslimské svátky, pětice Rusů atletického zjevu. "Jsme návštěvníci, a to je všechno," říká jeden z nich. Přes celá záda má tetování, včetně velikého kříže. Stejně jako kamarádi ťuká do kláves svého mobilu. Když reportér nepřestává klást otázky, druhý Rus mu dá najevo, že by měl přestat otravovat, napsala agentura AFP

„Nejsem oprávněn říkat, že tu jsou Rusové, ale zjevně to nejsou turisté,“ připustil hotelový manažer ve městě na západě Sýrie, zpustošené válkou. „Říká se, že jsou to piloti nákladních letadel. Jediní turisté, co máme, jsou Syřané,“ dodal. V přímořském městě Latákíja, nakloněném režimu Bašára Asada, byl nicméně příchod ruských vojáků, oznámený zahraničními médii, vřele přijat.

„Každé ráno mezi šestou a sedmou vidím letět několik ruských letadel a opravdu se cítím jistější,“ uvedl padesátiletý Ahmad, žijící u civilního a vojenského letiště Básila Asada jižně od Latákíje. Ruská přítomnost v Sýrii sílí už týdny, s bojovými letouny, systémy protiletadlové obrany a moderním vybavením, zčásti poskytnutým syrské armádě válčící už déle než čtyři roky s povstalci.

„Veškeré vyspělé vybavení obsluhují Rusové, například řízení bezpilotních letadel. Cvičí syrské piloty a velí,“ řekl syrský vojenský expert v Latákíji, který si nepřál být jmenován. „Před třemi dny dvě rakety zasáhly letiště. Rusové okamžitě zjistili zdroj palby a dvě letadla vzlétla na povstalecké území 20 kilometrů od základny, aby tento zdroj umlčela,“ dodal.

Na vojenské základně Sánúbár v borovém lese severně od letiště není kromě vojáka ve službě patrná žádná aktivita. Každopádně je ruská přítomnost středobodem všech rozmluv. „Byli přáteli, stali se bratry, mnohem bližšími než spousta Arabů. Dříve nás Rusko bránilo diplomaticky, teď nás chrání vojensky,“ říká pětadvacetiletá vysokoškolačka Rima. ¨

„Není nic krásnějšího než ráno na balkoně pít kávu, kouřit vodní dýmku a poslouchat, jak hřmí ruská letadla,“ tvrdí šestačtyřicetiletý obchodník, žijící tři kilometry od letiště. Čtyřicetiletý inženýr vysedávající v kavárně je také velký fanoušek Ruska. „To je to nejlepší, co nás mohlo potkat, protože Rusové zabrání extremistům v postupu a možná je dokonce dokážou zatlačit zpět,“ vykládá.

Latákíja leží uprostřed oblasti osídlené alávity, šíitské sekty, ke které patří i Bašár Asad. Město má asi 400 tisíc obyvatel, z poloviny jsou to alávité. Sunnitští islamisté spjatí s teroristickou sítí Al-Káida drží sousední provinci Idlib.

Příbuzenská pouta

„Většina Syřanů má raději Rusy než Íránce, protože je tu dost příbuzenských pout, zejména mezi Syřany, kteří studovali v Rusku a vzali si Rusky. Kromě toho si myslí, že zájem Ruska je jedině geostrategický, na rozdíl od Íránců, kteří mají kolonialistickou vizi a přejí si rozšířit Perskou říši,“ prohlašuje třiapadesátiletý inženýr Adnan.

Ruská diplomatická a vojenská aktivita v Sýrii začíná přinášet plody. Několik zemí, včetně Německa a Turecka, veřejně zvažovalo zapojení syrského prezidenta do řešení konfliktu.

Ruská vojenská účast znamená podle vysoce postaveného syrského představitele zvrat. „Rusko zamýšlí ukázat, že není východiska bez Bašára Asada a že je nutné zapojit jeho armádu do boje proti Islámskému státu,“ tvrdí. „Moskva chce připomenout Spojeným státům, že její vztahy se Sýrií trvají přes 50 let a že tato země je v její sféře vlivu. Je to také poselství pro další země v regionu, že se Rusko hodlá stát zase významným hráčem,“ dodal.