Návštěvníkům olympiády budou prohlížet tašky britští mariňáci

Příslušníci královského námořnictva mají nahradit pracovníky bezpečnostní agentury.

Příslušníci královského námořnictva mají nahradit pracovníky bezpečnostní agentury.

Londýn musí těsně před začátkem olympiády řešit krizovou situaci: soukromá bezpečnostní firma G4S, která měla na starost kompletní ochranu her, nemá dostatek personálu. Místo pracovníků ostrahy tak budou tašky sportovních fanoušků prohlížet příslušníci královského námořnictva. Je to ponižující, stěžují si.

G4S platí za giganta mezi bezpečnostními firmami. Na svých webových stránkách se společnost chlubí, že je „světovým lídrem v nabídce integrovaných bezpečnostních řešení“. Olympijské hry v Londýně se ale i pro G4S zjevně ukázaly být příliš velkým soustem.

Firma tento týden oznámila, že dohodnutých 10 tisíc lidí nestihne dodat včas. „Máme problémy s přípravou zaměstnanců,“ vysvětlila mluvčí firmy novinářům. Vysvětlení ale přichází trochu pozdě – olympijské hry totiž mají začít už za dva týdny. Britové se nyní ptají, zda to byl dobrý nápad svěřit bezpečnost soukromé firmě.

Zaměstnance soukromé firmy nakonec zastoupí stát. Ke službě během olympijských her bylo už koncem roku převeleno 13500 vojáků a toto číslo nyní bylo zvednuto na 17000. Olympiádu, která v britské metropoli a jejím okolí proběhne od 27. července do 12. srpna, bude dohromady střežit 23500 lidí. Policie do tohoto počtu započítána není.

Vojákům, kteří byli povoláni k ochraně sportovců a jejich fanoušků, nevadí ani tolik fakt, že museli zrušit plánovanou dovolenou. Například příslušníci námořnictva se zkušenostmi z válečných operací vadí, že budou muset provádět osobní prohlídky. „Je to ponižující,“ řekl jeden důstojník deníku Daily Telegraph.

Opozice v britské dolní sněmovně si od firmy G4S přeje vysvětlení. Pokud by se ukázalo, že bezpečnostní firma nedodáním 3500 pracovníků porušila smlouvu, hrozila by jí pokuta až do výše 300 milionů liber.