Nejbohatší procento milionářů vlastní polovinu světového jmění, tvrdí studie

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: profimedia

(ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Propast mezi bohatými a chudými se stále prohlubuje. Podíl na celkovém světovém bohatství nejmovitějších lidí se zvyšoval od krize v roce 2008. V roce 2017 už překonal hodnotu padesáti procent. Tvrdí to nová studie švýcarské Credit Suisse.

Počet dolarových milionářů se zvýšil o 2,3 milionů. Tím se jejich počet dostal na 36 milionů a jejich celkový majetek se vyšplhal na 280 bilionů dolarů. „Deset let po krizi zaznamenáváme znatelný růst bohatství, a to ve všech regionech světa,“ uvedl předseda Credit Suisse Urs Rohner.

Více než dvě pětiny dolarových milionářů žije v USA. O něco méně je jich v Japonsku a ve Velké Británii. Na druhé straně 3,5 miliardy nejchudších lidí na světě vlastní majetek menší než deset tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 220 tisíc korun. Dohromady tedy 70 procent nejchudší populace světa v produktivním věku drží jen 2,7 procenta světového jmění.

V Indii a v některých zemích Afriky 90 procent dospělých nedisponuje majetkem větším než již zmíněných deset tisíc dolarů. V nejchudších zemích Afriky činí počet takových lidí téměř 100 procent.

Výrazně se zvýšil i počet „superboháčů“ s majetkem přesahujícím 50 milionů dolarů. Jejich počet se za poslední dekádu zpětinásobil. Většina z nich pochází z USA nebo z Číny.