Nejdřív příměří, pak nárazníková zóna, vzkázal povstalcům Kyjev

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Nárazníková zóna na východě Ukrajiny začne vznikat nejspíše až poté, co povstalci začnou dodržovat dohodnuté příměří. Naznačil to mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Na vytvoření nárazníkové zóny, z níž obě strany stáhnou těžké zbraně, se dohodli zástupci Kyjeva a povstalců v Minsku v noci na sobotu.

„Jedním z hlavních bodů (minského ujednání) je dohodnuté příměří. Zatím se ani tento první bod neplní, a tak nemůžeme jednat o dalších,“ uvedl Lysenko v odpovědi na dotaz, jak daleko se postoupilo s vytvářením nárazníkové zóny. Ta má vzniknout tím, že obě strany stáhnou své těžké zbraně o nejméně 15 kilometrů zpět od nynějších pozic u frontové linie.

Lysenko zdůraznil, že případné stažení ukrajinských vojsk se musí odehrát „synchronně, spolu se stažením ruských vojsk“, jakkoli Moskva stále oficiálně popírá, že by na východní Ukrajinu posílala své vojáky či zbraně na podporu povstalcům. Minská úmluva nicméně výslovně zmiňuje odchod cizích vojsk a žoldnéřů ze země.

Během uplynulých 24 hodin podle mluvčího zahynuli dva ukrajinští vojáci, sedm dalších vyvázlo se zraněním. Porušování příměří podle něj hlásí také pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Od vyhlášení příměří 5. září zahynulo 37 civilistů a ukrajinských vojáků.

v Doněcku dál zní dělostřelecká palba

Navzdory příměří byl během noci na dnešek cílem dělostřeleckého ostřelování i Doněck. „Palba poškodila obytné domy, střepiny zranily dva civilisty, kteří byli přepraveni k lékařskému ošetření,“ uvedly úřady. Ukrajinská média připsala palbu vzbouřencům, ruská zase vládním jednotkám. Doněck je jednou z hlavních bašt povstalců, místní letiště však stále zůstává v rukou ukrajinských vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z útoků a ostřelování.

Silné exploze hřměly Doněckem i v sobotu, obešly se však bez obětí na životech. Podle separatistů ukrajinská děla či raketa zasáhla místní chemičku, zatímco podle ukrajinského ministerstva vnitra explodoval muniční sklad na základně povstalecké jednotky složené vesměs z ruských žoldnéřů. Mezi místními obyvateli ale kolovala i verze, že vybuchla stará munice, která se měla ve fabrice likvidovat.

V Doněcku nefungují základní služby

Poslední verze dohody o příměří, vyjednaná v noci z pátku na sobotu, počítá s vytvořením "nárazníkového pásma", odkud mají být staženy těžké zbraně.

OSN podle ruského zpravodajského serveru newsru.com odhaduje škody napáchané v Doněcku a Luhansku na 440 milionů dolarů (9,5 miliardy korun). V Doněcku nefunguje více než 70 procent podniků, včetně bank, a tak se nevyplácejí mzdy, penze, ani sociální dávky. V některých čtvrtích stále neteče voda. Obdobná je situace v Luhansku. Pokračující ostřelování - aníž by OSN označila viníka - ztěžuje nápravu škod a vyhání další lidi z domovů, aby se přidali k více než dosavadním 600 tisíc uprchlíků.