Největší jaderný projekt v Maďarsku může začít. Prosadil jej prezident

Maďarská jaderná elektrárna Paks

Maďarská jaderná elektrárna Paks Zdroj: Paks

Kontrolní centrum elektrárny
Operátor v kontrolní místnosti sleduje data
Monitorovací systém reaktorů
Reaktor
Hala jaderné elektrárny měří 150 metrů
10
Fotogalerie
Maďarský prezident János Áder navzdory protestům opozice podepsal zákon umožňující rozšíření jaderné elektrárny Paks. Začne tak největší stavební projekt v Maďarsku od pádu komunistického režimu. Od Rusů dostane miliardovou injekci.

Budapešť se v lednu dohodla s Moskvou, že rozšíření elektrárny na dvojnásobek výkonu, které provede ruská společnost Rosatom, bude financovat pomocí ruské půjčky.

Zákon, který minulý týden schválil parlament jasnou většinou hlasů poslanců strany premiéra Viktora Orbána Fidesz, umožní výstavbu dvou nových bloků elektrárny, z nichž každý bude mít výkon více než 1000 megawattů. Levicová opozice požadovala, aby vláda nechala vypsat o rozšíření atomového závodu referendum.

Opoziční aktivisté kvůli tomu o víkendu vyšplhali na prezidentský palác a ověsili jej transparenty volajícími po plebiscitu. Prezident jejich požadavky odmítl a zákon podepsal bez jakýchkoli podmínek, neboť je podle něj v souladu s maďarskou ústavou.

„Taková iniciativa překračuje možnosti všech občanů včetně samotného prezidenta,“ komentoval Áder v prohlášení požadavek na všelidové hlasování.

Počítá se i s Čechy

Premiér Orbán se v lednu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem shodl na podmínkách rozšíření elektrárny, které zajistí ruská společnost Rosatom. Výměnou za to poskytne Moskva Budapešti za podmínek výhodných pro Maďarsko půjčku ve výši deseti miliard eur, zhruba 275 miliard korun, které pomohou rozšíření zaplatit. Celý projekt by měl stát až čtyři biliony forintů, zhruba 367 miliard korun.

Elektrárna Paks má v současnosti čtyři reaktory sovětské výroby o celkovém výkonu asi 2000 megawattů. Do obnovy by se podle dřívějších dohod mohly zapojit i české firmy.

Elektrárna by měla být rozšířena do roku 2025 a teprve tehdy bude moci Budapešť podle dohody začít se splácením půjčky, kterou musí uhradit 21 let poté.

Jaderná elektrárna Paks:
Jaderná elektrárna Paks (maďarsky Paksi Atomerőmű) stojí zhruba pět kilometrů od města Paks ve středním Maďarsku. Je jedinou maďarskou atomovou elektrárnou, ale svými čtyřmi reaktory (VVER typ 213) pokrývá téměř 40 procent celkové výroby elektrické energie v zemi. V roce 2003 zde došlo k havárii a do vzduchu uniklo menší množství radioaktivity. Stavba prvního reaktoru začala v roce 1974 a zatím posledního čtvrtého v roce 1979. Zdroj: Wikipedia