Nejvýkonější superpočítač bude v Číně předpovídat smog

Smog v Číně (ilustrační foto)

Smog v Číně (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Největší čínská města opakovaně trápí smog. Důvodů je celá řada – postupující urbanizace měst, rostoucí automobilový trhu, ale i produkce desítky let starých uhelných elektráren. Palčivý problém se rozhodla Čína řešit pomocí technologií. V boji za čistší vzduch pomáhá i superpočítač Tianhe-1A.

Smog je v Číně dlouhodobý a závážný problém, který poškozuje zdraví milionům lidí a má kromě jiného také ekonomický efekt. Už v roce 2009 Světová zdravotnická organizace spočítala, že náklady na léčení onemocnění dýchacích cest přijdou Čínu ročně na 100 miliard dolarů.

Superpočítač Tianhe-1A byl v roce 2011 nejvýkonnějším počítačem na světě.

Čína chce mít smog daleko lépe pod kontrolou a v ideálních případech mu přímo předcházet. K tomu má dopomoci právě superrychlý počítač Tianhe-1A, který by měl ovzduší analyzovat. Ve 114 městech po celé zemi bylo vybudováno celkem 668 monitorovacích míst, z nichž bude počítač získávat data.

Na základě analýz by počítač mohl údajně i předpovědět smogovou situaci v určitém místě a odhadnout její vývoj a pohyb v nejbližších dnech. „Vznik smogů se odvíjí od mnoha faktorů - regionu, atmosféry, fyzikálních a chemických zákonů. S těmito údaji také bude počítač pracovat,“ uvedl Meng Xiangfei z Národního superpočítačového centra (NSC) v Tianjinu.

Projekt, který je výsledkem spolupráci Čínské akademie meteorologických věd, Národního meteorologického centra a univerzity v Tsinghua, by měl být spuštěn v příštích třech až pěti letech. Jeho závěry by se mohly podle tvrzení webu Xinhuanet.com odrážet na rozvoji územního plánování.

Prokletí Asie