Němci důvěřují v euro, nostalgie po marce slábne

Německo

Německo Zdroj: profimedia.cz

Navzdory pokračujícím problémům v eurozóně roste důvěra Němců v euro. Podle posledního průzkumu měnu chtějí zachovat více než dvě třetiny z nich, což je nejlepší výsledek od zavedení společné evropské měny. Návrat marky, který si ještě loni přál každý druhý Němec, by nyní uvítala ani ne třetina. Ve stejné době přitom uznávaný americký investor George Soros vyzval Německo k odchodu z eurozóny, pokud Berlín neukončí svůj odpor ke společným evropských dluhopisům.

Podle průzkumu agentury Forsa pro ekonomický deník Handelsblatt chce dál eurem platit 69 procent Němců. K marce by se chtělo vrátit 27 procent. Podpora společné měny podle Forsy roste v Německu přímo úměrně s příjmy domácností. V těch, které mají minimálně 3000 eur (77 tisíc korun čistého měsíčně, chce euro zachovat 79 procent.

Slábnoucí nostalgii Němců po „staré dobré“ marce ukázala už únorová studie institutu GfK. Zachovat euro si podle ní přálo 65 procent Němců a návrat k národní měně jen 35 procent.

Kritika úsporného kurzu

„Pro mnohé neprůhledná krize v eurozóně Němce straší. Postoje k euru jako měnové jednotce se to ale dnes už nedotýká,“ řekl Handelsblattu šéf Forsy Manfred Güllner. Nejvíce sympatizantů má euro podle něj mezi voliči opozičních Zelených a vládních liberálů. Pro jeho zachování jsou i tři čtvrtiny stoupenců konzervativců kancléřky Angely Merkelové.

Striktní úsporný kurz, který šéfka německé vlády prosazuje v eurozóně jako lék na dluhovou krizi, v úterý večer na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem tvrdě kritizoval Soros. Eurozónu podle něj vede do deprese a hrozí jí reálné nebezpečí, že ji euro zničí. „To by byla tragédie historických rozměrů,“ varoval slavný americký investor maďarského původu.

Zabránit tomu podle něj může pouze Německo přehodnocením svého postoje k řešením krize, zejména ke společným evropským dluhopisům, takzvaným eurobondům. „Buď akceptujte eurobondy, nebo opusťte euro - obojí bude pro Evropu i Německo lepší, než pokračovat tak jako dosud,“ vyzval Berlín Soros.

Alternativa proti euru

Eurozóna bude podle něj schopná přežít i bez jejího současného ekonomického tahouna. Euro by po odchodu Německa oslabilo, což by posílilo konkurenceschopnost v měnové unii, soudí Soros. „Evropa by tak mohla zabránit hrozící depresi,“ dodal.

Na německé politické scéně se nyní snaží prosadit nová strana Alternativa pro Německo (AfD), jejímž hlavním cílem je právě odchod země z eurozóny a návrat k marce. Podle průzkumů si zhruba čtvrtina Němců dovede představit, že by jí dala svůj hlas.

Politologové sice AfD v zářijových parlamentních volbách nedávají velké šance na překročení pětiprocentní hranice získaných hlasů, což by jejím zástupcům umožnilo zasednout ve Spolkovém sněmu. Považují ji však za nebezpečí pro středopravou koalici kancléřky Merkelové. Právě vládním stranám by totiž AfD mohla odebrat pár procent hlasů, které by nakonec mohly rozhodnout o tom, kdo bude od podzimu vládnout v Berlíně.