Němci prý odposlouchávali šéfa francouzské diplomacie

francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius Zdroj: ctk

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) údajně protiprávně odposlouchávala významného německého diplomata, dnešního velvyslance v Turecku Hansjörga Habera. Mezi sledovanými osobami však byl také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, uvedla německá rozhlasová stanice rbb Inforadio.

BND čelí skandálu kvůli údajné pomoci americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) se sledováním evropských i německých úřadů. Minulý měsíc německý magazín Der Spiegel napsal, že německá rozvědka sama vedla rozsáhlou špionáž komunikace velvyslanectví spojenců z Evropské unie i USA.

Nyní se v aféře kolem špionážních cílů BND objevily nové třaskavé informace. Odposloucháván byl prý i diplomat Haber, který je přitom jako německý občan před takovými praktikami rozvědky chráněn německou ústavou. BND by tohoto šéfa pozorovací mise EU v Gruzii z let 2008 až 2011 a později šéfa plánovacího štábu diplomatické služby EU v Bruselu mohla sledovat jen s povolením příslušné komise Spolkového sněmu. Haberova manželka Emily Haberová přitom zastává funkci státní tajemnice na ministerstvu vnitra.

Na seznamu i světové zbrojovky

Také další údajné špionážní cíle jsou politicky kontroverzní. Podle rbb Inforadio totiž mezi nimi byl i šéf francouzské diplomacie Fabius a další cíle, které nejsou v souladu s obecnými úkoly BND. Jde údajně například o Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu, Dětský fond OSN (UNICEF). Mezinárodní zdravotnickou organizaci (WHO), americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a četné evropské a americké firmy včetně americké zbrojovky Lockheed.

Před třemi týdny šéf BND Gerhard Schindler a kancléřství potvrdili kontrolní komisi Spolkového sněmu, že BND se podílela i na špionáži mezi spřátelenými zeměmi.

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou.